В средата на миналата седмица еврото се изкачи уж уверено

...
В средата на миналата седмица еврото се изкачи уж уверено
Коментари Харесай

Слабото евро - още главоболия за развиващите се пазари

В средата на предходната седмица еврото се изкачи сякаш решително над 1.19 щ. $ и се закани да нападна цена от 1.20 $,но след това подви опашка и безславно слезе до 1.18 $. Охлаждането на възхода на единната европейска валута, който набра скорост през юли, се изяснява с утежняването на ред фундаментални индикатори на еврозоната. От една страна, броят на инфектираните от COVID-19 в четирите най-големи стопанства на общността стартира да надвишава заболелите в Съединени американски щати. От друга - предварителните данни за индустриалната интензивност на еврорегиона през август разочароваха вложителите. Закриването и откриването на спекулативни позиции в евро в нисколиквидния август също аргументи високи съмнения на валутата.

Валутни анализатори показват, че, в случай че се съди от историята, следеният в последните дни спад на еврото е неприятна вест за паричните единици на разрастващите се пазари. Най-съществени ще са провалите върху унгарския форинт и полската злота, сочи изследване на "Блумбърг " на придвижванията на единната европейска валута през последните две десетилетия. Причината е, че Унгария и Полша имат значителен търговски продан с еврозоната, а валутите им се котират против еврото.

В Азия южнокорейският вон, тайландският бат и малайзийският рингит също са много уязвими от внезапни придвижвания на еврото и $ поради откритите им стопански системи. Докато индийската рупия и филипинското песо имат добър имунитет против сходни обрати.

Междувременно от оповестените в последните дни данни се вижда, че икономическата интензивност на разрастващите се стопанства понижава по-бързо и по-рязко, в сравнение с развитите страни. С изключение на Китай, към края на август тя остава с 33% под равнищата си отпреди експлоадирането на пандемията. Най-голям прогрес имат Китай, Русия, Турция и Бразилия, до момента в който степента на възобновяване на огромните латиноамерикански страни, най-много на Аржентина и Колумбия, е много по-слаба и в последно време даже се намалява. Мексико пък регистрира на 26 август най-катастрофалният стопански спад в историята си - за второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт на страната е потопен със 17.1% в интервала април-юни по отношение на предходните три месеца на сезонно поправена база и с 18.7% по отношение на същия интервал на предходната година. Основният провинен за слабия резултат е коронавирусът, затворил заводи, затруднил комерсиалния продан и оставил по домовете им пазаруващи и туристи.

Правителствените прогнози са за 10.5% срив на Брутният вътрешен продукт на Мексико през тази година,а това би била най-тежката криза тук след Великата меланхолия през 30-е години на предишния век.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР