В сравнение с всички други домашни птици като всякакви юрдечки

...
В сравнение с всички други домашни птици като всякакви юрдечки
Коментари Харесай

Съвети при хранене на гъски

В съпоставяне с всички други домашни птици като всевъзможни юрдечки и фермерските пуйки домашните гъски боледуват минимум, което ги прави идеални за развъждане както поради гъшето месо, по този начин и за яйца и тази активност е доста доходоносна за фермерите, стига те да съблюдават условията за вярно задържане на тези домашни птици.

Сред грижите за гъските главно място заема храненето им, то е основен миг, от който зависят приходите на фермера. Трябва да се има поради, че птиците са много огромни и по тази причина храненето на гъските е относително скъпо.

Благодарение на топлите месеци в нашите климатични условия и съществуването на подобаващи пасбища въпросът е решен отчасти. В студеното време обаче птицата зависи напълно от стопанина си във връзка с изхранването.

В птицефермите най-често се употребяват 3 типа хранения, които се дефинират от наличните средства за изхранване на гъските.

Сухият вид е най-евтин и се състои от просо, ръж, пшеница, царевица и ечемик.

Мокрият вид е каша, която би трябвало да е прясна и да се направи преди поднасянето на храната на птиците. Зърнените култури се смесват с вода в съответствие 1: 1, 5. В кашата може да се включат също варени картофи, варени моркови, варено цвекло или трици, покълнала пшеница, костно брашно и други.

Комбинираният вид се състои от специфични смеси за храненето на гъските. Компонентите в него би трябвало да включват пшеница, царевица, слънчогледова торта, брашно от слънчоглед, трици, грах, фуражни дрожди, монокалциев фосфат, тебешир, сол и лизин.

От основна значимост е дневната дажба на птицата. На всяка гъска се дава 120-150 грама съсредоточен фураж и 100-200 грама зелена храна, включваща кореноплодни, клубеноплодни и силажи. Необходимо е гъските да се хранят доста добре, с цел да са дейни и плодовити.

Преди да стартира да снася яйца, гъската се нуждае от мощна храна. В този интервал тя би трябвало да получава зелена и по-груба храна, тъй като в случай че се включат доста съставни елементи може да се стигне до затлъстяване. По време на интервала на снасяне всяка стара гъска се нуждае от 550 грама храна на ден.

Малките патета след излюпването им могат да се хранят с варени яйца, овесени ядки и трева. Всички съставни елементи би трябвало да бъдат добре смлени, а храненето на дребните е по 7 пъти дневно.

Възрастните гъски би трябвало да се хранят 3 пъти на ден.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР