В списъците с безследно изчезнали хора, които се издирват от

...
В списъците с безследно изчезнали хора, които се издирват от
Коментари Харесай

Мистерията се заплита: 17-годишната ученичка Ивана изчезва като Янек, Алекс и Сашо

В описите с безследно изчезнали хора, които се търсят от месеци и години, се подрежда и 17-годишната Ивана Георгиева от Дупница. Вече повече от 20 дни няма диря от момичето, а мистерията към изгубването й се заплита сходно на други известни случаи като тези с Янек Миланов, Александър Алтънбашев и Александър Заков, написа България Днес.
Следите на ученичката се губят от 22 февруари, когато тя изчезва от учебно заведение. Кметът на града Първан Дангов желае пояснение от учебното управление във връзка със подозренията, че Ивана е била жертва на тормоз. Според градоначалника причина за изгубването й е неприятното отношение на съучениците й към нея, което от учебното заведение първо удостоверяват, след това отхвърлят.
В квартала, в който живее Ивана, описват, че през последните месеци девойката почнала да пие доста енергийни питиета и да се оплаква, че родителите й я тъпчат с медикаменти. Малко по-късно отстрани в обществените мрежи, за който се твърди, че е на Ивана, беше заменена профилната фотография. Остава неразбираемо дали тя самата го е направила, или някой различен има достъп. От бранша за компютърни закононарушения не разясняват какво са разкрили на адреса, откъдето е направена смяната.
С напредването на времето от ден на ден се прокрадва версията, че момичето е отвън града и даже отвън страната. През седмиците, в които я няма, се появява версия, че е забелязана в къща в покрайнините на Дупница. Домът е подложен под видеонаблюдение, само че без триумф.
Издирваната Ивана е изчезвала и преди година. Тогава тя напуща дома си, а по-късно е открита в община Благоевград в компанията на момче. Това е и една от водещите версии и за настоящето й изгубване – още веднъж да е при същото или друго момче.
В Дупница изчезна преди години и 43-годишният Янек Миланов. Съдбата му не е ясна към този момент близо 4 години. Той се изпарява след среща с Васил Капланов-Каплата, който е някогашен гард на Братя Галеви. Въпреки голям брой следи и очевидци следствието е прекъснато. Заподозрян беше точно Каплата, в чиито бял мерцедес се качва Янек, преди да изчезне. Това става в последния ден на юли 2020 година Оказва се, че някогашната на Каплата преди време е имала връзка с Янек. Дали в изгубването има любовен претекст и ревнивост, проверяващите не оповестяват.
Според брата на изчезналия – Марио, въпросната жена Петя Калайджийска е лъжесвидетелствала пред следователите. Той е безапелационен още, че има задоволително очевидци, които разкриват, че убийството на Янек е подготвяно близо година. Затова е необяснимо за какво следствието е прекъснато, вайка се роднината. Той признава, че е приел мисълта, че Янек е погубен, само че не може да се помири с обстоятелството, че никой не проверява закононарушението и виновниците се разхождат на независимост.
Заподозреният Каплата е спретнат на топло по следствие за нелегално владеене на муниции, а по-късно се връща в ареста поради закана за ликвидиране във връзка коментар в обществените мрежи по отношение на изгубването на Янек Миланов. Бизнесменът е оневинен за боеприпасите, а по-късно е пуснат за заканата.
Заплетен е и казусът с изгубването на 32-годишния Александър Заков. Той също се изпарява от Югозападна България – от петричкото село Ключ. Последно напуща дома си на 30 декември 2023 година и от този момент следите му се губят. Брат му получава фотоси на мъж, който доста наподобява на Сашо и даже носи като неговите облекла и маратонки.
Александър е със едва телосложение, висок към 170 см, рус, със сини очи, няма документи в себе си. Той е вежлив и образован, не е нападателен и няма психологични проблеми, разказват го околните му. Те го търсят в близките села, както и в Северна Македония след сигнал, че е видян край Граничен контролно-пропусквателен пункт Златарево. Стотици доброволци се включват в акцията, само че без необикновен резултат. Според брат му Сашо се крие съзнателно.
Друго мистериозно изгубване е това на IT експерта Александър Алтънбашев. Той се изпарява през май 2022 година край кино в столичния жк „ Младост “. За последно Алтънбашев е забелязан от сестра си, която го е закарала на среща. По данни на Софийската градска прокуратура има огромна възможност Алтънбашев да е похитен.
Основната версия на проверяващите е, че търговецът на криптовалута е бил похитен, с цел да му бъдат изпразнени сметките, в които държал милиони евро в биткойни. Както към този момент стана ясно, Алтънбашев е държал паролите за тях в сейф в огромна банка в София.
По-късно сестра му вижда неустановено досега лице с каска на моторист да отключва жилището на Алекс на ул. „ Ворино “ в кв. „ Борово “ с истински ключове, след което той бяга с бял автомобил, чакащ пред постройката. В диалог със сестра си Александър твърди, че това е негов другар, а той пътува за Бургас или Варна. Малко по-късно апаратът му е изключен. По данни на Министерство на вътрешните работи телефонът му е засечен последно в региона на Бистрица и Плана планина.
Неразгадана остава и загадката към Галин Димитров от Русе. Той е забелязан за последно на 25 август м.г. в къща за посетители в русенското село Кошов. Дотам го докарва другар на татко му. „ Искал е да си почине два-три дни. Така е споделил на татко си. Взел е малко облекла в една раница. Привечер Галин звъни на телефон 112 със сигнал, че го преследват и го гонят да го убият по поречието на Дунав, след което изчезва.
В търсенето на Галин се включва и радиестезистът Ивелин Иванов, който открива мястото, където е засечен търсеният Сашко от Перник. Освен това Иванов показва с акуратност водоема, от който изплува тялото на търсения Емил Боев, липсващ около фестивала „ Сурва “. Скейтърът от Перник беше в неопределеност цели 62 дни, преди да бъде открит трупът му. Специалистът е безапелационен, че Галин е жив, и дава локация, където съгласно него се намира.
Няколко седмици по-късно край реката е открито тяло. Криминалистите назначават ДНК експертиза, която да разкрие ориста на изчезналия млад мъж. Резултати от нея не са оповестени.
По 100 на година
По към 100 българи изчезват безследно за последните години, научи „ България Днес “. За 2022 година са оповестени за търсене 839 души, като са открити 736 от тях. Статистиката демонстрира, че по-голямата част от изчезналите се откриват, само че с останалите мистерията е повече от заплетена. След като изчерпат всички начини, криминалистите нормално стопират действителното търсене и издирването остава на документи.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР