В София започват строги проверки за спазване на противоепидемичните мерки,

...
В София започват строги проверки за спазване на противоепидемичните мерки,
Коментари Харесай

Фандъкова: Мерките по пазарите не дават резултат

В София стартират строги инспекции за съблюдаване на противоепидемичните ограничения, за задачата е проведен целият запас на Столична дирекция на вътрешните работи и Общинската полиция, заяви пред бТВ кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. По думите ѝ 90% от софиянци съблюдават разпоредбите, само че ограниченията по пазарите не са дали стремежи резултат.

„ Санкции ще има, би трябвало да сме безкомпромисни, тъй като неспазването на разпоредбите заплашва и близките. Създават се извънредно тежки условия за лекарите. Въпреки основаната организация по пазарите за вход-изход и наложително носене на маски както от търговците, по този начин и от клиентите, все пак видяхме скупчването на хора. Първо затворихме Женския пазар, а по-късно и другите “, изясни Фандъкова.

Столичният кмет посочи, че в случай че има организация по пазарите, ограниченията ще бъдат преразгледани. Тя добави, че се планува търговците по сергиите да не заплащат наем по време на изключителното състояние.

Заради непредвидените разноски за битка с ковид, общината ще се опита да спести 8 млн. лева от осъществяването на някои съществени поправки на улици. Фандъкова добави, че това не са основни пътни артерии и даже след Великден следва ремонт на бул. „ България “.

Пари от бюджета на стратегическите обекти, обаче, няма да се взима – метрото, секторите от вътрешните кръгове, Околовръстен път и строителство на детски градини.

„ За месец март загубите на Центъра за градска подвижност от зоните и билетите е 6 млн. лева, 6,5 млн. лева са загубите на транспортните оператори поради понижения пътникопоток. До 21 април зоните остават безвъзмездни, обсъждаме последователното стартиране на синя зона, а по-късно и на зелена “, сподели Фандъкова.

Тя изясни, че посредством районните кметове са се обърнали към домоуправителите за осъществяване на спомагателна стерилизация на общите площи в жилищните здания. Столичният кмет добави, че приканва хората да оказват помощ на съседите си, които са в потребност. А на телефон 0 700 17 310 могат да се подават сигнали за хора в потребност или извършители на противоепидемичните ограничения.

„ За страдание, изключително в кварталите има много извършители. В София, във всеки вход – надзор е невероятно да бъде сбъднат. Софиянци са интелигентни хора и не считам, че би трябвало да се приказва за наказания, с цел да осъзнаем, че това е за нашето здраве. Колкото сме по-дисциплинирани, толкоз по-бързо ще паднат ограниченията “, уточни столичният кмет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР