В София се проведе инициативата Заедно за превенция на диабета.

...
В София се проведе инициативата Заедно за превенция на диабета.
Коментари Харесай

Специалисти изследваха за диабет желаещи в София

В София се организира самодейността " Заедно за предварителна защита на диабета " . Специалисти преглеждаха гратис десетки пациенти в градинката пред УМБАЛ " Царица Йоанна-ИСУЛ " в София.

Като предварителна защита на диабета експертите изследваха равнищата на кръвна захар, кръвно налягане, измерваха тежестта и обиколка на талията на всички искащи.

Организатор на събитието е Българска диабетна асоциация и с поддръжката на Зона Фарма . Целта е да обезпечи настояща, справедлива и изчерпателна информация за профилактиката и предварителната защита на метаболитния синдром, който е главен рисков фактор за развиването на диабет вид 2 и сърдечносъдови болести .

Статистиката в България демонстрира неподходящи резултати - 20% от популацията страда от затлъстяване, а 60% от българите са с наднормено тегло .

 Над 220 хиляди българчета страдат от затлъстяване
Над 220 хиляди българчета страдат от затлъстяване

Наднорменото тегло и диабета отключват и бъбречни заболявания

Хората с наднормено тегло са евентуална рискова група за развиването на преддиабет и диабет и оттова надлежно на сърдечносъдови болести.

Диабетът се трансформира в международна пандемия. Това съобщи проф. доктор Ивона Даскалова , шеф на Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната във ВМА и ръководител на УС на Българска диабетна асоциация.

" Ако през 2013 година пациентите, страдащи от болестта, са били 375 млн., то през 2030 година броят им ще надвиши 576 млн . ", разяснява тя и добави, че в България от диабет страдат близо половин милион души.

" Ако през 1992 година, пациентите с диагноза захарен диабет са били към 3%, изследване от предходната година демонстрира, че към този момент са 8%. През 2030 година се чака 15% от българите да бъдат диагностицирани със захарен диабет ", показа още проф. доктор Ивона Даскалова.

" Ранното разкриване и лекуване на метаболитния синдром може да окаже въздействие освен върху предварителната защита на захарния диабет, само че и на сърдечносъдовите болести. Профилактиката може да помогне на един пациент с преддиабет да не стига до диабет ", проф. Даскалова.

 Безплатна акция за захарен диабет и щитовидна жлеза
Безплатна акция за захарен диабет и щитовидна жлеза

Прегледите и проучванията ще се проведат в интервала от април до май

Напълняването, постоянно води до до повишаване на артериалното кръвно налягане и други рискови последици, стана ясно от думите на доцент доктор Даниела Попова , шеф на Клиника по метаболитно-ендокринни болести и диететика в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ.

" Заболяването може да се потвърди с премерване на талия и ханш дружно с килограмите, кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и триглицеридите ", обясни още Попова. " Пациентите с метаболитен синдром са изложени на два пъти по-висок риск от развиване на сърдечносъдови болести и пет пъти по-висок риск за изява на диабет в сравнение с при останалите хора. Също по този начин при тях рискът за понижаване на продължителността на живота е доста по-голям ", разяснява доцент Попова.

В градинката пред УМБАЛ " Царица Йоанна-ИСУЛ " участващите в самодейността засадиха дръвчета от типа планински явен , като по този демонстрираха алегорично ролята на метода на живот, на двигателната интензивност, на хранителния режим и даже на избрани растителни съставки за възстановяване работата на метаболизма, тъй като има проучвания, че патентованият дестилат от планински явен повлиява върху удобно всички съставни елементи на метаболитния синдром.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР