В София пристигна полската писателка Олга Токарчук - носителка на

...
В София пристигна полската писателка Олга Токарчук - носителка на
Коментари Харесай

Нобелистката Олга Токарчук гостува на българските си читатели

В София дойде полската писателка Олга Токарчук - носителка на Нобелова премия за литература за 2018 година, която ще се срещне с българските си читатели в идващите два дни. Посещението ѝ слага началото на поредност " Литературни срещи " и се провежда от фондация " Прочети София " с персоналното подпомагане на Георги Господинов, който самата Олга назовава " моят книжовен брат ".

Няколко часа след кацането си Токарчук се срещна с публицисти, с цел да отговори на въпроси за книгите си, за бъдещето на художествената литература в цифровата ера, за войната в Украйна. " Не сме по-умни, нито по-добри от хората преди 100 години ", уточни тя, наблягайки заблудата си (както и на множеството от нас), че човечеството е научило добре уроците си от Първата и Втората международна война. За разлика от немалко свои сънародници, които се оповестиха за канселиране на съветската литература, нобелистката има по-различно мнение. Тя счита, че е изключително значимо в този момент да се четат съветски създатели, с цел да можем да разберем ужаса, който се случва. Руската литература ще продължи да живее в Украйна, сподели Токарчук, след неизбежния крах на Русия и културата там, защото огромна част от украинците са рускоезични. Тя предложи на младите писатели да прочетат 1000 страница за всяка една, която ще напишат, и посочи, че опростяването на езика и неналичието на финес в новите изявления се дължат значително на непопулярността на четенето през днешния ден. Но литературата постоянно е била средство за протест и пробутване на нови хрумвания, напомни Токарчук.

В 11 ч. сутринта на следващия ден авторката на " Бегуни ", " Чувствителният повествовател ", " Дом дневен, дом нощен " ще бъде в Аулата на Софийския университет, където ще бъде удостоена със званието Доктор Хонорис идея. Домакините разкриват, че част от речта ѝ ще бъде фрагмент от новата ѝ книга, която излезе преди броени дни в Полша и е първата след приемането на Нобелова премия за литература. На място Токарчук ще дава подписи след церемонията.

Читателските срещи стартират в 19 ч. в петък в театралното пространство " Топлоцентрала " с писателски разговор сред Токарчук и Господинов. Те ще приказват за езика, за географията на литературата, за войната в Украйна, за отговорността да си публицист през днешния ден. Втората вечер от летните " Литературни срещи " ще бъде на същото място в събота вечер, като ще продължи чак до 1 ч. на идната заран. Освен полемика с присъединяване на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния езиковед Александър Попов, вечерта ще включва редица събития - три камерни литературни четения на девет български създатели, сценичен пърформанс, интерактивни инсталации, книжовен бар, видеотриптих, диджей празненство и така нататък

Входът за събитията на 10 юни е свободен, а за 11-и против билет от 15 лева в EPAYGO, като деца, възпитаници и студенти още веднъж влизат гратис.

Освен на Нобеловата награда, 60-годишната Олга Токарчук е притежател на Международната премия " Мan Booker "  и (двукратно) на най-престижната полска литературна премия " Нике ". Читателите ѝ я почитат поради положителния усет, енциклопедични знания, разказвачески гений, безапелационна гражданска позиция и – не на последно място – поради философската дълбочина на творбите ѝ. На български са преведени шест от книгите на Токарчук, а през 2022 година издателство ICU предлага на българския пазар още три нови заглавия на нобелистката, две от които излизат за пръв път у нас.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР