В София празникът на българската азбука, просвета и култура и

...
В София празникът на българската азбука, просвета и култура и
Коментари Харесай

Шествие и празнична програма пред Народната библиотека в София

В София празникът на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност беше маркиран с огромно шествие и празнична стратегия пред Народната библиотека.

В празничната гала за 24 май се включиха голям брой възпитаници, преподаватели, студенти, учени, политици и общественици.

Ученици рецитираха стихотворението " Аз съм българче ", а при започване на церемонията бе осъществен църковен водосвет.

По мотив 130 година от написването на химн " Върви, народе възродени " и 50 година от слагането на паметника Кирил и Методий пред библиотеката събирателен хор от софийски учебни заведения, както и жители и посетители на столицата се включиха в всеобщо изпяване на химна.

Отбелязването на празника стартира в 10:30 час с шествие от пл. " Независимост " и стигна до паметника на светите братя пред Народната библиотека. В него се включиха министър председателят Кирил Петков и министърът на културата Атанас Атанасов. 

Преди началото на шествието министърът на образованието и Николай Денков съобщи, че 24 май е празник, който сплотява българите:

" Духовността, българския дух, българското познание може да сплоти всички в тази страна. Второто е, тъй като България може да се гордее, този акт на разпространяване на българската писменост, словесност, в действителност е най-големият ни принос в международната просвета и история ".

В началото на церемонията гвардейци сервираха цвета на паметника на светите равноапостоли. Същото направиха и доста жители и посетители на София, известни персони.  

Празнично слово произнесе поетът Иван Ланджев, а водещ на събитието бе актрисата Силвия Лулчева.

На церемонията участваха политици, кметът Йорданка Фандъкова, ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков.

 Поздравително слово от Иван Ланджев/Ирина Тодорова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР