В случая с предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални

...
В случая с предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални
Коментари Харесай

Руска медия: Случаят с Навални предизвика криза между Русия и Запада

В случая с хипотетичното отравяне на съветския опозиционер Алексей Навални "не се е минало без задгранична интервенция ". Комисията на съветския парламент, проверяваща намесата на непознати страни във вътрешните работи на Русия, "има учредения " за такова мнение, декларира в изявление за "Росийская газета " нейният ръководител Василий Пискарьов.

Темата съгласно него е употребена, "за да се провокира напрежение " в Русия и "да се предизвика отрицателна реакция в интернационалната общественост ". "Изцяло споделям оценката на ръководителя на Държавната дума Вячеслав Володин: всичко, което става, носи признаци на планувана акция против Русия, чиято цел е да оправдае нови наказания против страната ни ", споделя съветският парламентарист.

"Заболяването на Навални подвигна на крайник освен Русия, само че май че и половината свят. Обществеността се разцепи: дали става дума за отравяне, или не? " - показва "Комсомолская истина ".

Навални - един от критиците на Кремъл, бе изместен на 22 септември в положение на кома от съветска болница в берлинската клиника "Шарите " два дни откакто се почувства зле по време на полет в Русия. Негови персонални лекари, представени в "Комсомолская истина ", са уверени, че повода е отрова.

"Защо да го тровят? Ако някоя работа бе решила да го отстрани, той просто щеше да получи сърдечен припадък, както става постоянно с мъжете на междинна възраст. Такива хора не ги отстраняват с толкоз звук. Особено когато всички напират против Русия ", разяснява пред вестника писателката Александра Нерозина, показана като близка другарка на съветския олигарх Борис Березовски, аргументите за гибелта на който през 2013 година близо до Лондон не бяха тъкмо открити.

Случаят "прераства в нова систематична рецесия в връзките на Русия със Запада ", установи "Комерсант ".

След като "седморката " международни сили пое пас от Германия и се включи в натиска върху Москва, като упрекна Русия, че е отровила Навални, нарушавайки Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, връзките сред Москва и Берлин се развиват по най-лошия вероятен сюжет. Берлин упорства Москва да проверява станалото, а Русия в отговор упреква Германия, че отхвърля разговор и ускорява антируската акция. Заплахата да се срутен руско-германските връзки може да лиши Москва от вяра за възобновяване на разговора с Европейски Съюз и още веднъж да я конфронтира със Съединени американски щати, показва вестникът.

Руската дипломация съобщи пред немския дипломат в Москва, че в случай че Берлин откаже да заяви на Русия желаните данни за проучванията на Навални, това ще се схване като груба враждебна провокация, криеща риск от последствия за двустранните връзки и съществено утежняване на интернационалната конюнктура, припомня "Лента ".

Резултатите от проби, доказващи съгласно Германия, че Навални е бил токсичен с нервнопаралитично вещество, са предадени на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), съобщи в отговор Берлин. Германското държавно управление не вижда причина да предава доказателствата непосредствено на Русия, членуваща в ОЗХО, цитира печатът зам.-говорителката на кабинета Мартина Фиц.

Кризата в руско-германските връзки носи изгоди само на Съединени американски щати – президентът Доналд Тръмп даде обещание да постави всички старания, с цел да провали градежа на газопровода "Северен поток-2 ", и влизането му в употреба може отново да се отсрочи, отбелязва пред "Московский комсомолец " съветският политолог Никита Данюк.

Исканията на Европа към Москва са доста елементарни и необременителни - не да поеме виновността, а единствено да признае, че Навални е бил токсичен, и да стартира следствие. Русия обаче не желае да основава извънредно рисков за нея казус, "признавайки де факто едно политически стимулирано обвиняване ", разсъждава "Взгляд ".

Ако Русия одобри позицията на Берлин, без да получи доказателства - под опасност от наказания, въодушевените ѝ западни сътрудници отново ще я заплашат със същите наказания и ще ѝ слагат други ултиматуми: да не се меси в работите на Беларус, да се изтегли от Сирия и т. н. А има и риск от други провокации в навечерието на идния сложен политически пренос в Русия през 2024 година, когато завършва сегашният президентски мандат на Владимир Путин. Щом един шантажист слага ултиматум, можеш да се спасиш единствено с отвод да изпълняваш каквито и да било претенции, даже най-незначителни, изяснява онлайн изданието. Освен това за Русия няма смисъл да прави отстъпки на Берлин, защото в действителност Германия не се кани да затваря "Северен поток-2 ".

Канцлерът Ангела Меркел сложи въпроса за разискване от цяла Европа - по този начин угажда на искащите наказване за Русия, удостоверява политическото си водачество и в същото време хитроумно блокира всяка опция за твърди наказания. Защото няма шансове за консенсус по въпроса в Европейски Съюз, счита "Взгляд
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР