В следващите 48 часа над Балканите преминава студен атмосферен фронт

...
В следващите 48 часа над Балканите преминава студен атмосферен фронт
Коментари Харесай

Идват студ и сняг, но ще изчистят въздуха

В идващите 48 часа над Балканите минава леден атмосферен фронт със забележителна облачност, вятър и превалявания. В последния ден от тази седмица ще е облачно със слаби валежи от дъжд следобяд в някои южни и източни региони. Вятърът денем ще остане слаб, а температурите – от 5 до 10 градуса, 12 градуса в крайния Югозапад. В планините термометрите ще демонстрират сред 1 и 6 градуса. Ще духа мощен вятър в планинските масиви на Югозападна България – Рила, Пирин и Родопите.

Вечерта и в понеделник от запад на изток ще превалява в началото дъжд, а с рухването на температурите дъждът ще минава в сняг. През нощта ще завали сняг първо в западните региони, а след това и на изток. Утре денем на запад преваляванията ще спрат, само че на изток ще продължат до по-късно. По-обилни и продължителни снеговалежи се чакат в централните и източните елементи на Дунавската низина, където се обрисуват и мощни пориви напразно. Има условия за снегонавявания. Снежна завивка ще се образува в северната половина на страната – на множеството места до най-много 5 см, в източната част на Дунавската низина е допустимо снегът да доближи до 10-15 см.

Вторник и сряда ще е студено, изключително там, където облачността се раздра. Термометрите в ранните часове ще паднат до минус 5 - минус 10 градуса. Сутрешни мъгли ще намалят видимостта в някои ниски региони на страната. През втората част на седмицата – най-много в четвъртък вечерта и в петък - ще превали дъжд, само че ще остане топло за сезона. С наближаването на почивните дни вероятността за превалявания ще понижава, а температурите ще се покачват леко.

Въздухът в неделя сутринта продължава да е нечист над естественото в доста региони на страната. Липсата на вятър и мъглите от последните дни са причина битовите и промишлени замърсители да се задържат в ниските пластове на атмосферата. Това е очевидно най-много в затворени котловини като Софийската. Столицата и Горна Оряховица водят в класацията с централизация на фини прахови частици 2 до 3 пъти над нормите. Очаква се прекосяването на студения фронт да раздвижи въздуха и най-малко отчасти да го почисти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР