В следващите 10 години инфлацията няма да стигне до ниските

...
В следващите 10 години инфлацията няма да стигне до ниските
Коментари Харесай

Мика Зайкова с историческа прогноза! Каза за скъпотията и еврото

В идващите 10 години инфлацията няма да стигне до ниските равнища от 2%. Трябва да бъдем търпеливи. Инфлацията обаче ще бъде стимулираща бизнеса. Това сподели за " Твоят ден " икономистът Мика Зайкова.

" За да въведем еврото, ще влагаме към 800 млн. лв.. Ще ни трябват до три години, с цел да забележим изгодите по какъв начин надвиват над загубите и капиталовите разноски ", акцентира Зайкова.
-->
По думите ѝ еврото е потребно за България. " Най-голямата изгода е, че лихвите върху външния дълг на България ще паднат. Ще се вдигне кредитният рейтинг с 2 степени най-малко. Вътрешните ни ДЦК ще отидат на европейския пазар, където лихвите също ще паднат. Вярвам на Пеканов, че това ще ни донесе към 250-300 млн. изгода. Задължителните запаси на банките ще паднат от 10 на 1%, тъй като ще сме под егидата на ЕЦБ. Освободеният запас ще поевтинее заемите ", счита тя.

Според Валентин Кръстев, шеф на компания за асортимент на личен състав, приемането на еврото ще докара до доста по-лесното сравняване на заплати. " Неминуемо ще стартират такива съпоставения всекидневно. Това ще докара до напън към заплащането и ще помогне на заплатите. Липсата на работна ръка също ще способства ", разяснява той.

От своя страна Симеон Борисов, кредитен съветник, счита, че еврото няма да повлияе на заемите. " Лихвата ще се образува по отношение на Euribor. Тя ще се повиши сега на акомодация. В дълготраен проект еврото би трябвало да се случи, с цел да гледат по друг метод на България. Не би трябвало да има далавера ", счита той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР