В ситуация на изключителна несигурност сме, коментира приемането на еврото

...
В ситуация на изключителна несигурност сме, коментира приемането на еврото
Коментари Харесай

Пеканов: Най-вероятно цените на горивата ще се задържат на високи стойности

В обстановка на изключителна неустановеност сме, разяснява приемането на еврото у нас някогашният длъжностен министър Атанас Пеканов пред Нова тв.

" Цените се дефинират от геополитическата обстановка. Най-вероятно цените на горивата ще се задържат на високи стойности. Средно ще бъде към 100 $ за барел ", предвижда Пеканов. Той счита, че ползите от приемане на еврото ще са повече за България.

" Ще бъде засилен надзорът над Българска народна банка, ще има репутационен резултат и понижаване на транзакционните разноски, ще имаме опция и за присъединяване във вземането на решения в ЕЦБ. В момента сме единствено реализатори, по-добре да участваме във вземането на решения ”, посочи някогашният длъжностен министър. Според него има и опасности от приемане на еврото.

“Сега сме в обстановка на мощна инфлация. Страховете на хората не би трябвало да се неглижират. Хората ги е боязън, че цените ще се закръглят нагоре. Трябва да има ограничения за отбрана на консуматори, с цел да не се ощетят жителите ”, предизвести някогашният длъжностен министър. По думите му фактът, че България е във валутен ръб значи, че страната ни към този момент е обвързана с еврото.

“Страхът и упованията за инфлация могат да доведат до по-висока инфлация ”, означи Пеканов. Той изясни, че влизаме в интервал на повишение на лихвените проценти. По тази причина съгласно него приемането на еврото през януари 2024 година не е най-хубавото време. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР