В системата на медицинската и трудовата експертиза трябва да се

...
В системата на медицинската и трудовата експертиза трябва да се
Коментари Харесай

Необходима е дълбока реформа на медицинската и трудовата експертиза

В системата на здравната и трудовата експертиза би трябвало да се направи доста по-дълбока промяна. Това заяви Васил Велев, ръководител на Асоциация на индустриалния капитал. 

" Ние подкрепихме предлаганите промени в наредбата и в действителност за здравия разсъдък остава неразбираемо за какво това до момента не е направено. Безспорно това, което се направи, трябваше да се направи и ние го подкрепихме ", съобщи Велев по въпроса за пожизнения ТЕЛК.

По думите на Пламен Димитров, президент на КНСБ, разликата сред здравната и трудовата експертиза не се взема решение с тази разпоредба и към момента има какво да се обмисля. " Трябва по-цялостно решение. Трябва законодателно решение и би трябвало един път вечно да има изясненост по контрола, само че и по правата ", счита той.

Плана за възстановяване 

Димитров заяви, че към Плана за възобновяване има 12 нови плана, които би трябвало да бъдат прегледани. Част от тези планове засягат енергийния и здравния бранш. Той акцентира потребността Планът да бъде сполучлив за стопанската система ни.

Васил Велев, напомни, че в Плана са били планувани едвам 100 млн. лева за модернизацията на стопанската система на действителния бранш на съществуващите предприятията от общо над 12 милиарда Той посочи, че са съумели да усилят сумата до 900 млн. лева за директна поддръжка на вложенията. Предложението е те да се усилят до 1.2 милиарда лв.. 

Това, което АИКБ не поддържа е, че ще се понижи частта за директна поддръжка за сметка на финансовите принадлежности. " Тоест средствата се разпределят на три елементи, една за гаранционни схеми, една за финансиране и дялови участия, и една за директна поддръжка ", съобщи Велев. 

" Българският бизнес сега - и дребните, и междинните предприятия, се нуждаят от безплатни средства, с цел да запазят своята конкурентоспособност, на фона на големите пари, които се излизват в техните съперници в Западна и в Източна Европа по същите ограничения ", разяснява Димитров. Той добави, че в случай че не се обезпечат средствата, " ние ще попаднем не в обстановка на възобновяване, а на оцеляване ".

По думите на синдикалиста за огромно страдание доста от грантовете не можаха да сработят добре. Доста дребна част от тях стигна до бизнеса на фона на това, което са получили предприятията на останалите страни. 

" Това, което споделяме ние в действителност е: Запазете тези 900 млн. и недейте ги раздробявайте на някакви схеми и финансови принадлежности, а дайте в допълнение да вземем от заемните средства, които и в този момент в тази проверка на Плана остават непокътнати неизвестно за какво. И предходното държавно управление, и служебното сега не поглежда към тези 9 милиарда, които България има право да получи като заемни средства, освен това ниско лихвени и безлихвени съвсем с дълъг небосвод ", съобщи Димитров пред Българска национална телевизия. 

Експертите прецизираха, че в случай че Планът за възобновяване ще бъде импортиран до Европейската комисия в края на месеца, средствата от него ще могат да бъдат употребявани при най-хубавия сюжет през есента на 2021 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР