В сила влезе новият Регламент за киберсигурността за определяне на

...
В сила влезе новият Регламент за киберсигурността за определяне на
Коментари Харесай

В сила влиза новият Регламент за киберсигурността в Евросъюза

В мощ влезе новият Регламент за киберсигурността за установяване на ограничения за високо общо равнище на киберсигурност в институциите, органите, службите и организациите на Европейския съюз.

С регламента се дефинират ограничения за основаването на вътрешна рамка за ръководство, управление и надзор на рисковете за киберсигурността за всички европейски институции и се основава нов Междуинституционален съвет по киберсигурност, който да следи и поддържа неговото използване. Той дава уголемен мандат на екипа за бързо реагиране при компютърни произшествия за институциите, органите, службите и организациите на Европейски Съюз – CERT-EU. В сходство с мандата си CERT-EU се преименува на Служба за киберсигурност за институциите, органите, службите и организациите на Съюза, само че резервира късото название „ CERT-EU “.

Съгласно графика, избран в регламента, субектите на Съюза ще открият вътрешни процеси за ръководство на киберсигурността и последователно ще вкарат характерни ограничения за ръководство на риска за киберсигурността, планувани в регламента. 

В резолюцията си от март 2021 година Съветът на Европейския съюз акцентира смисъла на една постоянна и поредна рамка за сигурност за отбрана на целия личен състав, данните, съобщителните мрежи, осведомителните системи и процесите на взимане на решения на Европейски Съюз.

В този подтекст Еврокомисията разгласи предлагането за правилник за киберсигурността през март 2022 година, а през юни 2023 година Европейският парламент и Съветът реализираха политическо съглашение.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР