В широкия кръг около центъра на София е забранено влизането

...
В широкия кръг около центъра на София е забранено влизането
Коментари Харесай

Как българските градове могат да "позеленеят"

В необятния кръг към центъра на София е неразрешено влизането на коли, а вътре в него има добре построена инфраструктура от е-мобилност - споделени дребни коли и тротинетки. По орбитата на този кръг се движи трамвай, на който хората се качват, с цел да влязат във вътрешността, и оставят колите си в близкия периметър. После не помнят за тях и се движат пешком. Такава картина си показва юристът Павлин Стоянов за столицата, когато приказваме за бъдещите зелени градове. Той е съветвал моделирането на Националния проект за енергетика и климат и от години следи развиването на правните технологии в сферите. Визията е въодушевена от швейцарски зимен курорт под планината Матерхорн, който е напълно затворен за коли, а събирането на боклука и зареждането на магазинчетата се случва с дребни електрически камиони.

Това е бъдеще, за което би трябвало да мислим не като фантазия, а като нещо достижимо - основна цел на Зелената договорка е всички страни в Европейски Съюз да са въглеродно неутрални до 2050 година За да се случи това, финансирането ще минава най-вече през градовете. " 70% от излъчванията в света идват от градовете, по тази причина и 70% от ограниченията, които би трябвало да се изпълнят, ще се извършват от градовете, а не от Народното събрание или Министерския съвет ", изяснява Стоянов.

За страдание българските градове към този момент изостават- в случай че погледнем, ще забележим дълги описи с въведени нискоемисионни или даже беземисионни зони в редица европейски градове, до момента в който в България единствената " възбрана " е за тирове в центъра на София.

Условно казано, има пет пилона на устойчивия град - чиста вода, чист въздух, биоразнообразие, понижаване на шумовите излъчвания и кръгова стопанска система, т.е. ръководство на отпадъците. А регулациите и глобите на Европейски Съюз ще задължат страните да ги изпълнят рано или късно. Работи се и върху правилник, който да направи по този начин, че градовете да купуват квоти, когато замърсяват. А резултатът от това евентуално ще се усети от всеки жител - дали посредством по-високи налози или през ред ограничавания. #1 Транспорт
Реклама
Основните " замърсители " в градовете са превозът и производството на електрическа енергия, които действително са свързани и способстват за 70% от излъчванията и в градовете. Сградите също генерират излъчвания поради равнището на ползване на силата, която се създава от ТЕЦ-ове, въглищни, газови централи.

Повечето проекти на страните за енергетика и климат плануват нискоемисионни или беземисионни зони в градовете, в които се лимитира влизането с автомобил с мотор с вътрешно горене или други индикатори. В противоположен случай се заплащат по-високи налози и такси., като още също имат сходни планове.

Друга стъпка е възстановяване на обществения превоз, с цел да може хората от периферията да се откажат от колата, само че и да се придвижват бързо.

София и други градове има какво още да създадат по тематиката. " Когато работих по нашия проект, ние единствено маркирахме опциите, без да имаме съответни цели. Споделихме, че ще електрифицираме обществения и междуградския превоз, само че това електрифициране значи, че не можем да произвеждаме ток от въглища или газ, в случай че желаеме да реализираме задачите. Защото тези коли няма да замърсяват, само че ТЕЦ-овете ще замърсяват. Точно поради това би трябвало да се мисли интегрирано. Не можеш да мислиш за превоза единствено като превоз. Трябва да мислиш за развиването на града като инфраструктура, градежи, центрове с бизнес развиване и така нататък ", споделя Павлин Стоянов. #2 Енергетика
Реклама
Затова е значимо от кое място се доставя силата за градовете - дали централно, от АЕЦ или Топлоелектрическа централа, дали от вятърни перки или локални енергийни общности. Интересна е и концепцията за фотоволтаици върху блоковете в някои квартали, което би разрешило самите места да се грижат сами за себе си и единствено при потребност да взимат ток от централен източник.

Но още веднъж зависи какви са самостоятелните потребности и проблеми. В италианският град Уго индустриалният квартал да вземем за пример претърпява зелена промяна. Обособени са зелени зони, които са органични - без химикали и замърсяващи препарати. " Но не е задоволително единствено да засадиш дървета, устойчивостта е нещо за бъдещето. Сградите, които се строят там, не се строят от нормалните бетон и стомана, които би трябвало да дойдат с кораби и което е замърсяващо, ами измислят технология, която да може да оползотвори локален материал. По този метод те подтикват локалната стопанска система, а това, че материалите са тамошни, води до много по-малко излъчвания ", споделя специалистът.

Соларните панели върху постройките в жилищните квартали също са забавна алтернатива, която би довела до по-малко излъчвания. им. Според Павлин Стоянов това може да е отговорност на едно общинско сдружение или дирекция. А някои градове към този момент са опитвали по разнообразни способи.

" Има така наречен ESCO модел - energy services company. Идеята е, че едно сдружение, което има експертиза, каквато общината няма, проучва постройката: какъв брой използва, какво може да й се постави като източник на сила, дали да вземем за пример лампите могат да светят със датчици, дали да се направи саниране, дали не. Това сдружение влага в тези промени и общината с годините изплаща тази инвестиция ", изяснява той, като добавя, че този модел обаче сработва на всички места. В България също - поради законови и счетоводни недомислици, които отхвърлят сдруженията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Свят 1 Свят 2 Ритейл 3 Свят Реклама
В Полша да вземем за пример задачата е била енергийните предприятия като ЧЕЗ да влязат в тази роля, само че те не са имали тласък да влагат в нещо, което би понижило техния доход. Същевременно е нямало механизъм, по който да се компенсират, по тази причина в последна сметка и там концепцията не се е осъществила.

#3 Сметосъбиране и преработване

Другата стъпка към устойчивите градове е смяната в метода, по който се събира боклукът. Пълните кофи в София и камионите с служащи сочат, че в нашата столица това не се случва по верния метод. Не на всички места има и опция за разделно събиране. Бъдещите стъпки, планувани от Европейска комисия, обаче са доста амбициозни. На първо място, материалите, които се създават, би трябвало да имат опция за преработване, т.е. да са биоразградими. На второ място, би трябвало да има обезпечена опция за разделно събиране. И последно - цех, който да рециклира, споделя Стоянов.

Последните проекти на София обаче са за строителството на, за който има екологични разногласия.. #4 Енергийни общности
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Друг проблем за столицата е мръсният въздух поради отоплението на твърдо гориво през зимата. Докато стратегиите за промяна на старите печки буксуват, Европейска комисия чертае проекти за енергийни общности. На тях тя гледа като метод за справяне с енергийната беднотия, тъй като разрешават на хората да бъдат енергийно самостоятелни - сами да създават ток, а и да го продават, което разрешава да печелят пари. Това може да се случи както с ВЕИ, по този начин и с акумулатори, споделя Павлин Стоянов.

" Предвидени са енергийните общности, децентрализирано произвеждане на сила, умни мрежи. Те разрешават уредите да използват при избрани условия. Например, когато духа вятър, да се включи миялната машина, т.е., когато има ток в мрежата, а като няма - да спре. Ако има огромни акумулатори, те могат да върнат ток на мрежата, а когато има свръхпроизводство на вятър, батерията да се зареди ", изяснява той.

Расте и ползата към геотермалната сила, тъй като в България има доста минерални извори. В това бизнесът вижда доста капацитет. " Има доста хора, които са подготвени да проучат опциите, само че не намират поддръжка от страната или общината. Те желаят да създадат изследването, а след това да имат опция да изградят такава апаратура, само че сега регулациите не разрешават такова нещо. Интересно е да се види дали и общинските здания ще прегърнат концепцията, вместо да се чудят по какъв начин да се санират - тъй като санирането е скъпо и не толкоз дейно ", споделя Стоянов.
Соларни панели могат рядко да се срещнат върху публични здания в града, само че към този момент към момента не и върху жилищни Фотограф: Цветелина Белутова
Потенциалът и компликациите

Макар и всичко това да звучи някак далечно за българските градове, които страдат от страховете на политиците от въвеждането на " непопулярни ограничения ", сигурно ще се наложи да сменят курса. " Липсата на действия в градовете ще направи страната уязвима, т.е. ще бъде най-малкото глобена от Европейска комисия. Но Европейската комисия гледа на тематиката за устойчивостта отвън глобите: тя споделя, че в случай че не се изпълнят тези политики, след 20-30 години животът в този район, в този град ще е доста по сложен, с доста повече проблеми, тъй като те ще са се натрупали ", изяснява специалистът.

А София даже е от градовете, които имат множеството " условия " наготово - има биоразнообразие, планина, паркове и дървета.

Една от концепциите на Европейска комисия е и направата на правилник за механизъм, по който градовете да купуват квоти за изхвърлените от тях излъчвания, по сходство на замърсяващите предприятия в този момент. Така ТЕЦ-овете купуват " права " на енергийния пазар на квоти и това автоматизирано оскъпява производството им и би трябвало да направи тока от ВЕИ по-евтин.

По сходство на този принцип механизмът ще работи и в градовете - в случай че даден град създава излъчвания, той би трябвало да си купува квоти. Това значи, че общината ще би трябвало да взима тези средства от някъде, а това може да значи нарастване на налози и такси, по-скъпо паркиране в центъра да вземем за пример или по-висока такса боклук. " Това ще докара до оскъпяване на живота в града и хората по към този момент натурален метод ще се подтикват да трансформират навиците си ", споделя Стоянов.

Той дава образец с холандска община, която на блокчейн основа подтиква зелени и обществени решения. Създала е криптовалута, която разрешава в един от кварталите небогати хора да събират и носят пластмасови боклуци и против тях да получават права за потреблението на публични заведения - столове или приюти. По този метод те събират отпадък, той се рециклира, а след това се основава артикул от него, от който се печелят пари. Тези средства се влагат в обществени действия, а хората, които ги употребяват, действително са тези, които се трудят - да го донесат и да получат жетони. Така може да се мисли за криптовалутите като на поръчител, който дава разнообразни права - да вземем за пример за прилагане на градския превоз.
Как Европейски Съюз финансира зелените вложения в градоветеИма разнообразни принадлежности, които са обвързани със зелените вложения. Условието е, че в тях към този момент постоянно ще е включен аршин за резистентност: European Green Capital and European Green Leaf Awards - стимулира общините да развиват зелени планове и да наблюдават резултатите от тях European Regional development funds (за региони) - обезпечава финансиране за понижаване на икономическите, обществените и териториалните разлики. Фондът поддържа вложения посредством специфични национални или районни стратегии Urban innovative actions - финансира пилотни градски планове Invest EU - фонд, който подтиква цялостната Зелена договорка, като огромна част от финансирането ще се усвои точно от градовете Фонд за обективен преход Invest EU - още веднъж подкрепя районите за прехода от въглищата Digital Europe Programme - средствата за цифровизация на Европейски Съюз отиват съответно за общини, с цел да могат да се цифровизират и това да докара до резистентност. " Целта е да се влага в основаването на стопанска система в района, в механически средства, в създаване на обучителни центрове и така нататък, с цел да може планът, който ще се осъществя, да има резултат за в бъдеще ", споделя Павлин Стоянов. Свързани публикации Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР