В сезона на вирусите всеки подсмърча. Хремата е досадна, но

...
В сезона на вирусите всеки подсмърча. Хремата е досадна, но
Коментари Харесай

Как да спрем хремата - рецепта на Ванга

В сезона на вирусите всеки подсмърча. Хремата е досадна, само че може и  да е сериозен  проблем, изключително за дребните деца.  Сред десетките предписания за здраве на баба Ванга има и такива, които оказват помощ при течащ нос, написа Телеграф.

Ясновидката поучава при хрема да се вземе тампон с памук, който да се напои с бадемово масло и да се маже в носа два-три пъти дневно.

Чесънът има доста целебни сили. Той е част от известна национална рецепта против течащия нос. Вземете една скилидка, която счукайте доста добре. С тампонче се поставя в едната ноздра, като другата се притиска с пръсти. След това се поставя и в другата ноздра. Прави се 1-2 пъти. Лекарите обаче предизвестяват, че това може да е рисково, защото чесънът може да влезе във вътрешността в ноздрата и да провокира алергична реакция. Нарязан лук покрай възглавницата на болния също работи безотказно.

В друга рецепта баба Ванга поучава да смесим 15 грама камфор и 50 мл алкохол. С тампонче от памук се поставя от сместа в носа 3 пъти дневно. Хроничното инфектиране на сливиците също може да е причина за хремата. Срещу него доста добре работи 200 грама счукано ленено семе, които се заливат с 3 литра  вряла вода. Запарката се е прецежда и с нея се прави по 5-6 пъти дневно гаргара. За друга рецепта са ви нужни 250 грама мед, който се смесва с 500 мл  силна ракия. Сместа се стопля и с нея се прави по 4-5 пъти дневно гаргара.

Хремата при децата би трябвало да се третира деликатно. Продължителната приложимост на капки за нос при малчуганите може да е рискова и да докара до увреждане на носната лигавица. Инхалациите  идват на помощ, когато носът е запушен.  За да бъде тя по-ефективна, залейте 1 супена лъжица цвят от лайка с един литър вряща вода или прибавете към 1 литър вряща вода 1 супена лъжица сол. Оставете няколко минути да се охлади. Покрийте главата на детето с забрадка и го помолете да се наведе над купата. Тази процедура е използвана единствено при по-големите деца в учебна възраст.

Ако хремата мъчи дребния човек вкъщи, му давайте доста течности, с цел да поддържате оптимална хидратация на тялото, изключително в случаите на нараснала температура. Повишеният банкет на течности спомага и за втечняване на секрета в носните проходи и ги прави лесни за откашляне и премахване. При  по-големи деца с изключение на чиста вода може да включите в допълнение повече чайове и прясно изцедени плодове сокове без добавена захар. Ако бебето към момента суче, кърменето е добър вид.

Овлажняването на въздуха е доста значимо при хрема. Използвайте овлажнител в детската стая, до момента в който малчуганът спи и играе. Влажният въздух оказва помощ при обособяване на секрета. Освен това ще облекчи дишането и съня. Оставете овлажнителя включен цяла нощ, с цел да ускорите възобновяване. Не забравяйте да се уверите, че водата в овлажнителя е чиста и се грижете за постоянното разчистване и стерилизация на уреда, защото елементарно може да се трансформира в среда за размножаване на бактерии.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР