В сезона на ваканциите всеки пътува. Трафикът към морето е

...
В сезона на ваканциите всеки пътува. Трафикът към морето е
Коментари Харесай

9 грешки при изпреварване, които всеки шофьор допуска

В сезона на ваканциите всеки пътува. Трафикът към морето е повече от призрачен. Изпреварването на пътя е най-честата, само че и най-опасната маневра. Затова ви демонстрираме 9-те най-чести неточности, които водачите вършат при изпреварване и предизвикат тежки произшествия.

-->
Много постоянно водачите не съблюдават разпоредбите, изпреварват по хълмове, завои, кръстовища и други места без видимост и без да съблюдават знаци и маркировка. Нарушавайки разпоредбите за придвижване тези водачи предизвикат произшествия. Преди да нарушите разпоредбите за придвижване, помислете за обстоятелството, че те, сходно на войнишкия правилник " са написани с кръв ". Между другото, нарушаването на разпоредбите за придвижване е най-честата причина за пътнотранспортни катастрофи, поше money.bg.

Възниква заради обстоятелството, че лидерът не е присъединил по-ниска предавка или не познава добре характерностите на автомобила си. Шофьор, да вземем за пример, си мисли, че може да извърши маневра за 10 секунди, само че в последна сметка са нужни 15 секунди, с цел да я направи. Такова изпреварване е рисково, тъй като може да нямате време да го завършите в точния момент, да засечете задминаваната кола и да изплашите насрещния автомобил. Хората, които пестят гориво, обичат да изпреварват постепенно: не включват по-ниска предавка и не натискат доста газта, с цел да не усилват разхода на гориво.

Много водачи просто не помнят да погледнат в огледалото за назад виждане, преди да стартират маневра за изпреварване. Може да има автомобил, която е почнала маневрата, преди да можете да се изнасяте в насрещната лента. Така излагате колата си на удар и по какъв начин ще свърши, при висока скорост, е по-добре даже да не си представяте.

Такова деяние на лидера предизвика двойно изпреварване. Водачът на колата, който е почнал да изпреварва преди вас и който сте засекли, с цел да не катастрофирате, стартира да ви изпреварва още по-наляво и прави двойно изпреварване. Но той има огромен риск да излезе в профил на пътя и даже да успее да се оправи, маневрата за него ще се усили доста.

Мнозина обичат да подценяват мигачите. Ако да вземем за пример сте не запомнили да погледнете огледалото за назад виждане, преди да започнете маневрата, само че сте присъединили мигача, тогава различен водач, който към този момент се движи в насрещната лента, ще разбере, че сте на път да промените лентата и ще има време с цел да забави или просто да ви алармира да не вършиме това. Нещо повече, мигачът може да ви избави живота!

Ако не сте пресметнали вярно дистанцията до насрещния автомобил или опциите на вашия автомобил и нямате време да завършите маневрата, само че също не можете да се върнете в лентата си, тъй като друга кола към този момент е заела вашето място или за това ще би трябвало да спирате внезапно, което може да докара до поднасяне. Трябва да дръпнете и доближите допустимо най-близо отдясно, до изпреварвания автомобил. В същото време не го закачайте и включете десния мигач.

И също по този начин мигайте дългите светлини към насрещния водач. В този случай лидерът на насрещна кола към този момент ще разбере, че с цел да се разминете е належащо да се отмести допустимо най-вдясно. Ситуацията е рискова и от време на време се случва и двамата водачи, с цел да се разминат, да стартират да завиват в една посока, тъй като не са се разбрали както би трябвало със светлинните сигнали.

И има преден конфликт. Правилата сочат, че с цел да избегнете случай, чийто подбудител сте вие, би трябвало просто да се сгушите до колата отдясно, а не да минавате от лявата страна на пътя!

Много хора са привикнали да карат всеки ден до и от работа по еднакъв път. Те към този момент знаят каква е пътната маркировка, къде са светофарите и така нататък Те се усещат допустимо най-уверени на този път и даже неприятните метеорологични условия няма да им попречат да карат с нормалната си скорост и да вършат нормалните маневри за изпреварване. Прекаленото самочувствие е неприятно. Винаги би трябвало да сте деликатни и несъмнено, не би трябвало да изпреварвате при мъгла, мощен дъжд или поледица.

Когато няколко автомобила дружно изпреварват различен един след различен и тези в групата, които вървят откъм гърба, не виждат картината на пътя и затова са в заплаха. Анализите на тези обстановки постоянно приказват за заплахата от такова изпреварване, само че по този начин или другояче непрекъснато се виждам на пътя по какъв начин водачи изпреварват някое транспортно средство на " влакче ". А това е доста рисково. В края на краищата, първата кола може незабавно ще се прибере в лентата си след изпреварване, а идната ще се наложи рисково и нея я изпревари, на по-следващата също и така нататък. Ще има ли задоволително време и видимост за всичко това на фона на насрещното придвижване.

Често се случва на пътя поради една постепенно движеща се кола да се натрупа цяла колона от коли. Някои не желаят да чакат и и се пробват да изпреварят колкото се може повече коли и изключително камиони едновременно, излагайки се на риск. Започвате да изпреварвате и си мислите, че ще задминете три коли поред и ще се приберете в своята лента на придвижване без проблем. Изведнъж се оказва, че има още една по-малка кола, която просто не се вижда. И няма къде да отидеш, а дистанцията до насрещната кола от ден на ден понижава и понижава... Опасна обстановка, нали?

Всичко това е заради обстоятелството, че когато има такава колона, множеството водачи не съблюдават отдалеченост, до момента в който са в нея. А също и поради водачите, които се пробват да изпреварят допустимо най-вече коли едновременно.

Някои водачи се отегчават по пътя, някои имат доста висока горделивост. Тези водачи стартират да пречат другите при изпреварването. Въпреки че разпоредбите за придвижване ясно не разрешават увеличението на скоростта, до момента в който ви изпреварват. Те принуждават изпреварващия да форсира още по-бързо, той към този момент може да няма време да приключи маневрата преди плътната линия и сектор без видимост, даже може да се наложи да понижи и да се върне в лентата си. Но в случай че някой е снимал такива обстановка, тогава той може да изпрати материали с нарушаването на КАТ и, уповавам се, злосторникът ще бъде санкциониран за такива дейности.

Много водачи, преди да изпреварят, се залепват до колата, която ще задминават. Първо, това е неспазване на дистанцията, второ, видимостта ви става минимална, и трето, в случай че сте се залепили за камиона, той въобще стопира да ви вижда и не знае, че зад него се движи кола, това е рисково за вас. Да не приказваме, какво може да стане, в случай че на предната кола се наложи ненадейно прекъсване...
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР