В сезона на летните отпуски сме, когато мнозина пътуват с

...
В сезона на летните отпуски сме, когато мнозина пътуват с
Коментари Харесай

Автобусът закъснява? Ето кога ви дължат храна и напитки

В сезона на летните отпуски сме, когато мнозина пътуват с рейс до морето или разнообразни атрактивни дестинации в чужбина. Какви права имаме, в случай че рейсът закъсняма, има дублирани места или няма климатик?

Съгласно европейския правилник за автомобилните транспорти, пасажерите имат своите права при положение на анулирано или забавено потегляне. Важно конкретизиране е, че това важи за пътешестване, което е на дълго разстояние - над 250 км, като няма значение дали то се реализира на територията на една, или на няколко страни, изясни Габриела Руменова от уебплатформата " Ние потребителите ", представена от БНР.
-->
По нейни думи, ако  пътуването по постоянна автобусна линия е анулирано или има забавяне, автобусната компания или операторът на автогарата би трябвало да осведомят за това допустимо най-скоро, само че не по-късно от 30 минути след времето на тръгване по разписание, пасажерите.

 

При курс от над 3 часа, който закъснява 2 часа при идването си имате право на храна, вода, закуски, настаняване, като настаняването на нощувката би трябвало да е на максиманла стойност 80 евро.

" Ако рейсът бъде анулиран заради повтаряне тук-там или някакви други оперативни аргументи, компанията би трябвало да предложи на пътуващите да изберат сред възобновяване на цената на билета и, когато е належащо, гратис връщане до първичната точка на тръгване при първа опция, или пък продължение на пътуването, или пренасочване до тяхната последна дестинация, само че при сравними условия и при първа опция, освен това без в допълнение възнаграждение ", изясни Габриела Руменова.

Малко по-сложен обаче е въпросът, в случай че не сме удовлетворени от качеството на получената услуга - да вземем за пример климатикът в транспортното средство не работи или липсват предпазни колани. Причината е, че европейският правилник не урежда сходни проблеми, уточни Габриела Руменова. В тези случаи пасажерите следва първо да се извърнат към притежателя на компанията и да алармират за казуса, е нейният съвет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР