В серията звездни гости на Софийската филхармония през тези седмици

...
В серията звездни гости на Софийската филхармония през тези седмици
Коментари Харесай

Марин Алсъп: Да проправяш пътища с диригентска палка

В серията звездни посетители на Софийската филхармония през тези седмици се включва и една от най-прочутите дами измежду диригентите на международната сцена - Марин Алсоп. Това е първото й идване у нас.

Концертите ще бъдат два - на 20 и 21 май в зала „ България “ от 19 ч. с една и съща стратегия - Академична интродукция и Симфония №2 от Йоханес Брамс.

Американката Марин Алсоп е ярка фигура в музикалния свят. Често до името й се прибавя „ първата “ - като първата жена, основен диригент на огромен симфоничен оркестър в Съединени американски щати. През 2007 година заема тази служба в Балтиморския симфоничен оркестър. От актуалната година тя към този момент е негов музикален шеф. Едновременно с това тя е първата дама - основен диригент на реномиран оркестър във Виена. Вече втори сезон управлява Симфоничния оркестър на Виенското радио ОRF. С него е изнасяла концерти в най-престижни зали в австрийската столица - като Музикферайн и Концертхаус.

И още от първопроходството на Марин Алсоп: Тя е първата дама, дирижирала в Лондон. Това се случва през 2013 година
Марин Алсоп има опит с оркестри и в Латинска Америка. Тя е почетен диригент на Симфоничния оркестър на Сао Пауло в Бразилия.

В богатата си сбирка от влиятелни награди тя има " Грами ", " Грамофон " и отличие на BBC Music Magazine, а в класацията на радио Класик ФМ - Лондон за най-хубави диригенти на всички времена, тя участва паралелно до Лорин Маазел, сър Колин Дейвис, Артуро Тосканини, Леополд Стоковски, Валерий Гергиев и Херберт декор Караян.

За срещите си с български музиканти; за значимите учители в кариерата й - измежду които е Ленард Бърнстейн; и за опита й с партитурите на Йоханес Брамс, чиито симфонии е записвала интегрално с Лондонската филхармония, Марин Алсоп описа в изявление за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ". Чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР