В сектора на културата въобще не може да се говори

...
В сектора на културата въобще не може да се говори
Коментари Харесай

Банов: В културата влязоха повече пари от очакваното

В бранша на културата изобщо не може да се приказва за догадка, че парите не са стигнали до хората “, съобщи пред БНР министърът на културата Боил Банов.

Банов изясни, че годината е почнала със съществени вложения в културата, които са траяли и по време на коронавирусната обстановка. „ За доста хора дори сумите, които влязоха в културата и стигнаха до голям брой създатели,  бяха повече от предстоящото. “

„ Стартирахме с 2 милиона и половина спомагателни, по-късно 5 милиона спомагателни и лятото 15 милиона още “, уточни Боил Банов.

Той подчертава върху гарантирането на приходите на работещите в държавния бранш в областта на културата, с цел да се „ премости този сложен интервал “.

Относно парите за самостоятелните актьори Банов уточни, че по първата стратегия са се възползвали 1150 души при разпознати 1200.

Ще се образува бюджет (за 2021 година - бел. ред.), който да поддържа и развива работещите в областта на изкуството и културата, увери министърът на културата. Според Боил Банов са взети ограничения не просто да се обезпечи „ прекосяването през тези сложни времена, само че и развиването “. Става дума както за киното, по този начин и за театралните изкуства, археологията и свободния бранш.

В нашия бранш задачата не е да настройваме актьор против актьора, сподели още министърът на културата.

Средствата за просвета се усилват всяка година и то фрапантно – освен по линия на държавното управление, само че и по линия на общините, означи още Банов.

„ Никой сега в тази обстановка няма да глобява който и да било ", разяснява Банов във връзка завършилата разяснителна акция за споразумяване на правата за обществено осъществяване на музика в салоните за хубост. 

" Законът си съществува. Който реши, че отделянето от неговата активност по 10 лв. на месец ще подкрепи артистите, основателите да основат нови положителни творби, които той да употребява в своето ресторантче, магазинче, фризьорски салон, с цел да има повече клиенти - то е съвместен развой. Който си направи тази преценка, той може законосъобразно да работи и сега. Това са практики в цяла Европа. Когато приказваме за европейски метод на мислене, би трябвало във всички аспекти да бъдем европейци. "  

Запитан за писмото на стотици интелектуалци, с които се желаят оставките на премиера, основния прокурор,  ръководителя на Народното събрание и ръководителя на комисията по просвета в Народното събрание, Банов разясни, че гледа на него „ с схващане, с болежка и с вяра “. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР