В седми сезон на сериала Доктор Кой се говори за

...
В седми сезон на сериала Доктор Кой се говори за
Коментари Харесай

Силурийската хипотеза: Възможно ли е развита цивилизация да е живяла на Земята?

В седми сезон на сериала „ Доктор Кой " се приказва за извънземен тип, наименуван силурианци – софтуерно напреднали хуманоидни влечуги, които са живели доста преди хората, укриват се и никой досега не е съумял да ги зърне още веднъж. Никой, с изключение на Доктор Кой, несъмнено и още няколко персонажа, някои от които при срещата с извънземните умират от сърдечен удар...
Това не е просвета. Засега не е просвета. Въпреки това през 2018 година двама учени от университета в Кеймбридж кръстиха своята публикация „ Силурийската догадка: допустимо ли е да се открие индустриална цивилизация в геоложките записи ".
Публикацията в Journal of Astrobiology не твърди, че е имало софтуерно напреднал тип доста преди човечеството, само че предлага забавния предполагаем въпрос дали би било допустимо да се намерят „ геологични пръстови отпечатъци “ на отминала цивилизация, която е била отсам преди милиони години.
„ Един от основните въпроси при оценката на тази доктрина е разбирането каква е вероятността (като се има поради, че животът е зародил към този момент и че някои типове са интелигентни) да се развие сходна индустриална цивилизация? " пишат учените, проверяващи научнофантастична догадка. 
„ Дейността на хората е единственият ориентир, за който знаем и от който си вършим изводите, че нашата индустриална цивилизация е траяла (досега) почти 300 години (от началото на всеобщо производство). Това е дребна част от времето, през което сме съществували като тип и дребна част от времето, през което комплициран живот е съществувал на земната повърхнина " - изясняват създателите на публикацията. И прибавят: „ Този ​​кратък интервал повдига очевидния въпрос дали това може да се е случило преди ".
Освен че е забавна догадка за размисъл, търсенето на отговори по нея може да ни помогне да откриваме признаци на напреднали цивилизации на екзопланети. Хората са оставили значими отпечатъци на планетата, които сигурно ще продължат да влияят на планетата ни още дълги години, променяйки климата и екосистемите на Земята. Това обаче не значи, че тези промени ще бъдат забележими след милиони години. Всъщност отпечатъците, които оставяме в земната почва да вземем за пример, може да са с дебелина единствено няколко сантиметра. За дълъг интервал от време може да се каже, че доста след края на човечеството е евентуално да не останат никакви " следи ".
„ Колкото по-дълго съществува човешката цивилизация, толкоз по-голям „ сигнал " може да се чака в „ записа ". Въпреки това, колкото по-дълго съществува една цивилизация, толкоз по-устойчиви би трябвало да са станали нейните действия, с цел да оцелее. Колкото по-устойчиво е едно общество (например в производството на сила, машиностроенето или селското стопанство), толкоз по-малък е отпечатъкът върху останалата част от планетата. Но колкото по-малък е отпечатъкът, толкоз по-малко сигнал ще бъде вграден в геоложкия запис. "
Екипът разисква други маркери, които бихме могли да оставим след милиони години (или които може да са останали за нас от други цивилизации). Някои ще бъдат неразличими от естествено срещащи се феномени като юрските океански аноксични събития, само че други биха били ясни знаци, че сме били тук и сме разрушили това място изцяло.

„ Разглеждаме някои характерни знаци, които биха били неповторими, изключително устойчиви синтетични молекули, пластмаси и (потенциално) дълготрайни радиоактивни утайки след възможна нуклеарна злополука ", изясняват от екипа. 
Учените не дават финален отговор в публикацията си, само че допускат, че в случай че има други антични напреднали типове, които могат да бъдат открити, те биха били открити посредством проучване на обикновени и композиционни аномалии в седиментния запис.
„ Въпреки че мощно се съмняваме, че преди нашата цивилизация е съществувала някаква предходна индустриална цивилизация, задаването на въпроса по фиктивен метод, който категорично артикулира по какъв начин може да наподобява доказателството за такава цивилизация, повдига потребни въпроси ", заключават специалистите. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР