В се повече популярност сред китайската младеж набира културата на

...
В се повече популярност сред китайската младеж набира културата на
Коментари Харесай

Лежешком: защо младите китайци не искат да работят

В се повече известност измежду китайската юноша набира културата на "тан пин " - въздържан жанр на живот без стрес и кариеризъм.

Тази настройка, тръгнала от един интернет манифест, стана основа на цяла философия, която партийните медии се хвърлиха да нападат.

"Тан пин " (в превод нещо като "лягаш и изключваш ") е избавление от натиска на обществото, което безпощадно тласка младежите да търсят работа, безусловно да работят крепко и наложително да градят кариера, трудейки се изключително, с цел да бъдат нараснали, написа екип на Би Би Си, представен от Българска телеграфна агенция.

Пазарът на работна мощ в Китай се свива и постоянно се постанова младите да работят до изтощеност.

Смята се, че терминът "тан пин " е роден в обществената мрежа Tieba. Използвал го създателят на един пост, който написал, че от две години към този момент не работи и не вижда проблем в това. Вместо да гони триумфа в общоприетия смисъл, той решил просто "да си полегне ".

"Доколкото у нас в никакъв случай не е имало идеология, превъзнасяща субективността на индивида, ще я основа самичък. Да си полегнеш - ето я моята мъдрост. Едва щом си полегне, човек става мяра за всички неща ", цитира поста му новинарският уебсайт Sixthtone.

Постът станал известен, изразът почнал да се използва и на други платформи: Weibo, аналог на Туитър, и Douban, която наподобява на IMDB (с огромен форум) - групата "тан пин " на тази платформа наброявала 6000 консуматори. Днес прочее и постът, и групата са отстранени, а в Weibo не може да се търси хаштагът #TangPing.

Причина може би са рецензиите против философията "тан пин " в държавните медии.

"Въпреки всичко младежта би трябвало да е сигурна в бъдещето - написа в коментар в. "Нанфан дейли ", издаван в Гуанчжоу. - Китай е страната с най-голямото население в света, с големи трудови запаси и голямо преимущество на пазара. Единственият път към щастието е пътят, който минава през труда. "

"Една общественост от безделници естествено няма по какъв начин да е потребна за икономическото и общественото развиване на страната ", написа създател на пекинския в. "Гуанмин дейли ", обвързван с комунистическата партия.

Младите китайци под напън

(Кари Алън, анализатор на китайските медии)

Подобно нещо се е случвало към този момент. През 2016 година стана известно меме фотографията на китайски артист от ситком от 90-те, изтегнал се на едно канапе. Година по-късно младите китайци луднаха по един персонаж от японско аниме на име Гудетама ( "Мързеливото яйце ").

Тогава порталът Sixthtone установи подем на "културата ранг " или "културата на Съдния ден ", която "подронва трудовата нравственос на младежта, нанася удар по нейната мотивация и поражда незаинтересованост ".

А напълно неотдавна Владислав Иванов (Лелуш) от Русия, без да го чака, се прочу в Китай* и стана образец за подражателство измежду младите китайци, които са изтощени от безконечната конкуренция и им се ще да помързелуват.

Тенденции от този тип се зараждат на фона на възходящия напън върху младите китайци. Това потомство е израсло по време на политиката "едно семейство - едно дете "; от тях се чака да работят повече от родителите си, чието потомство, излизащо в пенсия, е два пъти по-многобройно.

Днешните млади китайци са подложени на напън и поради системата за "социални заеми ", която ги кара да потвърждават, че са обществено виновни. Отгоре на това непрекъснато слушат апели да показват национализъм, като бойкотират задгранични компании и търговски марки.

(* Младежът участваше в китайско риалити шоу, само че му омръзна и реши демонстративно да лентяйства по през целия ден, та феновете да го изгонят. За негов смут обаче всички го харесаха и не го пускаха - б. пр.)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР