В съзнанието ни има няколко митични двойки, прочути с любовта

...
В съзнанието ни има няколко митични двойки, прочути с любовта
Коментари Харесай

Прочути двойки в митологията

В съзнанието ни има няколко митични двойки, фамозни с любовта си. За тях се пишат книги, основават се филми, опери, поеми. Дали в действителност са съществували или любовта им е единствено мит, следите се губят. Ето някои от най-прочутите двойки, които си остават безконечен знак на любовта:
ЕЛЕНА И ПАРИС
Елена, брачната половинка на краля на Спарта, била фамозна с хубостта си. Когато богинята Ерис хвърля ябълка с надпис „ Най-красивата “ на Атина, Афродита и Хера, и трите богини се разгневяват. Всяка желае да е най-красивата. Викат Парис, принца на Троя, да отсъди, а трите богини се пробват да го подкупят. Афродита му дава обещание за жена „ Хубавата Елена “. Парис склонява и афишира Афродита за най-красивата. Така богинята го води в дома на Менелай като посетител. Домакинът го посреща задушевно, а Парис му лишава дамата. Според легендите Парис бил толкоз магнетичен за дамите, че съумял да съблазни Елена и тя непринудено бяга с него. На другия ден Менелай и брат ми Агамемнон събрали войската и дали началото на Троянската война.
МАРК АНТОНИЙ И КЛЕОПАТРА
Жененият римският държател Марк Антоний желае да се срещне с египетската кралица с политическа цел. Клеопатра идва на срещата с превъзходен транспортен съд със златен нос, лилави платна и сребърни весла. Музикантите свирят, а Клеопатра е излегната под златна арка в приказно облекло. Край нея младежи й веят с ветрила, млади девойки танцуват, а прислужници пръскат с парфюми минувачите. Клеопатра кани Марк Антоний в двореца си, където продължава да го омайва със скъпоценности. Марк Антоний се влюбил и остава в Александрия. След серия политически проблеми в Рим, гибелта на брачната половинка му, е трябвало да се завърне в родината и да се ожени за сестрата на Октавиан.  Краят на любовната история сред Марк Антония и Клеопатра е драматичен – и двамата се самоубиват.
ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА
Легендарният тракийски артист Орфей живеел по днешните български земи. Славел се като най-прочутия музикант в древността. Влюбил се и се оженил за красивата русалка Евридика. Веднъж, когато Евридика беряла цветя със свои приятелки, била ухапана от отровна змия. Орфей бил толкоз обезверен, че огласял с тъжните си песни покрайнината. Хадес и Персефона се трогнали и му разрешили да търси Евридика в царството на сенките и да я води, единствено в случай че не се обръща след нея, до момента в който стигне светлината. Орфей не устоял да не се обръща и Евридика останала вечно в подземното царство.
ПИЖО И ПЕНДА
Днес свързваме облиците на Пижо и Пенда с мартениците, с които закичваме близки на 1-ви март. Според легендата Пижо бил хубавец, самоуверен и непретенциозен момък, фамозен с усърдие и мирен манталитет. Бил толкоз трудолюбив, че в никакъв случай не стоял на едно място, все тичал и обиколял селото. Затова бузите му все били червени. Като видял Пенда, Пижо се влюбил от пръв взор в нея. Тя била най-личната мома в околията. Пижо бил покорен от черната й коса и бялата й кожа. Двамата били толкоз красиви и влюбени, че станали знак на любовта, която се увековечила в облиците на мартениците – бялата Пенда и аления Пижо.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР