Драгомир Валериев Заков е назначен за извънреден и пълномощен посланик

...
Драгомир Валериев Заков е назначен за извънреден и пълномощен посланик
Коментари Харесай

Драгомир Заков е назначен за посланик в Кралство Дания, а Николай Янков - в Република Малдиви

Драгомир Валериев Заков е назначен за ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Дания със седалище в Копенхаген, сочи информация в днешния брой на Държавен вестник. Николай Христов Янков - ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Република Индия, е назначен и за ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Република Малдиви със седалище в Делхи, Индия.

На 5 февруари т.г. тогавашното държавно управление предлага на президента Румен Радев Драгомир Заков да бъде назначен за дипломат в Дания. В претекстовете към решението се показва, че през последните години не са осъществени визити на високо и най-високо равнище и се регистрира нужда от активизиране на двустранния политически разговор и задълбочаване на контактите.

Драгомир Заков е кариерен посланик, се показва в претекстовете към решението. Той стартира работа в Министерство на външните работи през 2002 година На 1 март 2022 година Драгомир Заков е определен за министър на защитата в постоянен кабинет, в сериозен миг за евроатлантическата зона – единствено 10 дни след началото на пълномащабната война в Украйна. В интервала от август 2022 година до този миг е поредно дипломат за специфични поръчения в Министерството на външните работи (МВнР) по сигурността в евроатлантическата зона, както и консултант на министър-председателя по външна политика и политика за сигурност.

Николай Янков е препоръчан за дипломат в Република Малдиви на 23 януари 2024 година от тогавашното държавно управление. Отношенията сред България и Малдивите остават лимитирани, се показва в претекстовете към решението на държавното управление. През юли 2021 година по самодейност на малдивската страна е осъществено посещаване в България на министъра на външните работи на Малдивите. Обсъдени са благоприятни условия за усилване на съдействието в региона на туризма, в това число посредством сключване на меморандум. Като една от най-уязвимите от климатичните промени страни в света, Малдивите ползват редица национални начинания по въпроса за околната среда. Полагат се целенасочени старания да се трансфорат в първата страна в света без излъчвания на въглероден двуокис. Годишно се изразходват към 30% от държавния бюджет за битка с последствията от климатичните промени.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР