В същото време тонът между Патриотите се изостри. ГЕРБ записа

...
В същото време тонът между Патриотите се изостри. ГЕРБ записа
Коментари Харесай

ГЕРБ записа победа, БСП ще си избира нов лидер

В същото време тонът сред Патриотите се изостри. ГЕРБ записа победа на евроизборите, а в Българска социалистическа партия след загубата ще избират нов водач. Освен това Корнелия Нинова връща алените депутати в Народното събрание.

В същото време тонът сред Патриотите се изостри, а в вест след вчерашното гласоподаване се трансфораха и няколко самостоятелни претенденти, които съумяха да съберат повече гласове от някои партии в ръководството.

ГЕРБ печелят изборите с 6,7% преднина пред Българска социалистическа партия. Останалите три партии, които изпращат свои хора в Брюксел са Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и „ Демократична България ”. Данните са на база 95% от изборните протоколи.

Листата на ГЕРБ, отпред с Мария Габриел, получава 30,9% от гласовете на българите. Елена Йончева получава 24,2%. Разликата сред двете партии е малко над 120 000 гласа. Движение за права и свободи заема третото място на изборите. За партията на Мустафа Карадайъ са дали своят вот 12,3% от гласоподавателите. Следват Вътрешна македонска революционна организация и „ Демократична България ”.

С резултат от 7.8% Вътрешна македонска революционна организация още веднъж си обезпечава посланичество в Брюксел. Свой евродепутат ще изпрати и „ Демократична България ”. За Брюксел отпътува Радан Кънев.



Последната публична информация, която Централната изборна комисия дава е – малко над 26% изборна интензивност. При обработени 95 % от протоколите резултатите са следните. Три червени пробива. Българска социалистическа партия взима гласовете в Добрич, Плевен и Ямбол и изпуска Видин на косъм. Движение за права и свободи държи 4 града Кърджали, Разград, Търговище, Шумен и към момента не е ясно кой ще вземе превес в Пазарджик и Силистра. А по какъв начин протече предаването на протоколите.

Резултатите провокираха земетресения в някои от партийните централи. 18 часа след първите резултати левицата е подготвена с равносметката.

„ Ние загубихме тези избори ”, разгласи Корнелия Нинова.

Причините били както външни, по този начин и вътрешни. Имало нарушавания, имало и корпоративен избор. Ниската изборна интензивност обаче била пестник за всички партии.

„ Да си вземем поука- за какво всички нас, хората не ни харесват ”, разяснява Нинова.

Сега потеглят на предварителни избори, само че не парламентарни, както се надяваха, а -вътрешно партийни. Нинова предлага ексклузивен избор на нов ръководител.

„ Ще се явя на избор пред цялата партия, дружно със всички други претенденти. Разбира се, че процедурата е обвързвана с резултата от изборите ”, съобщи Нинова.

Съдбата й ще бъде обсъждана на пленум на следващия ден. Решават и за връщането на алените депутати в Народното събрание.

„ Сигурно ще има кой да изиска оставки. Едва ли единствено една оставка взема решение нещо, в случай че ще пристигна различен, който ще се държи по същия метод ”, разяснява Михаил Миков.

За да няма спекулации управлението предлага новият ръководител да се избира с нов правилник. Право на глас ще има всеки член на партията. Дали Нинова ще събере нужната подкрепа- не е ясно. Още преди евровота вътрешната съпротива реагира остро на препоръчаната листа и пренареди листата, а в този момент първичните данни сочат, че Сергей Станишев е получил сериозна преференциална поддръжка.

„ Гордея се с това, че Българска социалистическа партия е партията с най-вече преференции, това е правото на всеки да пренареди партийната листа ”, съобщи Нинова.

Сметките демонстрират, че от 5-то място водачът на ПЕС може да скочи до втора позиция.

„ Този, който копае окопи сред Българска социалистическа партия и европейското политическо семейство, се прострелва в краката. Беше излишно напрежение и то обърка огромна част от нашите гласоподаватели ”, съобщи Сергей Станишев.

Въпреки трусовете на „ Позитано ” 20, левицата регистрира положителни резултати. Доволни са, че вкарват 1 народен представител повече по отношение на 2014-та.

Новите евродепутати от Българска социалистическа партия. ЦИК към момента не е обявил резултатите от преференциалния избор и е допустимо в подредбата да има разбърквания.



Но Българска социалистическа партия изпраща 5-ма души в европарламента. На този стадий това са:

1. Елена Йончева

2. Петър Витанов

3. Цветелина Пенкова

4. Иво Христов

5. Сергей Станишев

Станишев е събрал сериозен избор от преференцията и по неофициална информация може би ще се издигне до втората позиция.



Евродепутатите на ГЕРБ ще са с един повече от Българска социалистическа партия.

1. Мария Габриел

2. Андрей Ковачев

3. Андрей Новаков

4. Ева Майдел

5. Асим Адемов

6. Александър Йорданов



Премиерът Бойко Борисов е с няколко извода след вота. Предсрочни избори няма да има, ръководещата коалиция е задоволително мощна, с цел да продължи да ръководи. Във вътрешнопартиен проект Борисов приготвя надзорен механизъм в ГЕРБ, с който да санкционира провиненията в партията. И още един извод - ролята на Цветан Цветанов в ГЕРБ е била мощно пресилена, счита министър председателят.

Вместо в партийната централа в София, Бойко Борисов избра да приказваме пред медиите при градежа на трасета на новата обходна права сред Севлиево и Гарово. За да покаже, че подплатява изборните резултати и с действителна работа.

Докато ЦИК довършваше броенето на гласовете, министър председателят продължи да брои километрите от новите пътни прави. Този път от Севлиево до Габрово и тунела под Шипка, които ще бъдат пуснати следващата година.

„ Моят коментар е този: Всеки ден работа, работа и работа ”, съобщи Борисов.

Той благодари на гласувалите за ГЕРБ.

„ Защото си направиха труда да отидат до урните и да дадат своя глас ”, съобщи министър председателят.

И жигосах работата на социолозите, които предрекли победа на Българска социалистическа партия.

„ Добре и в прогноза на времето не могат да вземат участие, тъй като всичко ще е неверно ”, сподели Борисов.

Изводът на премиера за ролята на президента - в предизборната акция Румен Радев не бил еднаквоотдалечен от всички.

„ Доволен съм! Щом сме спечелили при този хейт. Даже ми е доста драго за Асеновград, щом толкоз желаете! Отидоха и Радев, и Корнелия, и се сбраха вкупом там. И ги бихме с над 1000 ”, разяснява Борисов.

Освен към президента рецензии прозвучаха и към съпартийците му в ГЕРБ. За Борисов изводът от абсурда „ Апартаментайт ” е явен – партията би трябвало да се чисти от вътрешната страна, като сътвори надзорен механизъм против нарушителите.

„ Ако ние не създадем вътре в партията непоносимост, не е нужно в един миг, като стигат при мен нещата, да подават оставки и да ги пъдя ”, съобщи Борисов.

Ясен отговор ще има ли амнистия за Цветан Цветанов не последва.

„ Очевидно е, че беше мощно пресилена ролята на Цветанов. И тоя залп против него, нали, да отстрелят флагмана, тъй че без него надали не ще спечелим изборите. Видяхте, че го изтеглих обратно, структурите си работят. Евродепутатите са ни в първи ”, разяснява Борисов.

Заслуга за успеха имал персонално водачът, споделят в ГЕРБ.

„ Аз, го споделих, да. Продължавам да считам, че водачът на партията има основна роля ”, съобщи Владислав Горанов.

„ Но, не в предизборната акция, а с направеното. Правете разликата, аз съм бил единствено на едно партийно мероприятие ”, сподели Борисов.

Очаква се на следващия ден той дружно с политическото управление на ГЕРБ да направи разбор на резултатите от изборите.

А съгласно президента изборните резултати не може да се употребяват за опрощаване на корупционни схеми. Румен Радев прикани партиите да създадат разбор, какво се случва в България.

„ Аз към този момент привикнах да ме пакетират - в случай че не в партия, в идеология. Това няма по какъв начин да се получи, тъй като вие доста добре знаете, че моите рецензии към ръководството не са от през вчерашния ден, не са обвързани с никаква партия, с никаква предизборна акция. Всяка партия следва да си направи сериозен разбор. Българска социалистическа партия би трябвало да си направи извод по какъв начин нейните послания стигат до хората. Има отлив и от ГЕРБ, от Вътрешна македонска революционна организация, и от всички. Все по-отчетливо го виждам - това е наклонността и политици, и анализатори да приказват, че, виждате ли, тези избори могат да бъдат един тип индулгенция за корупционните кавги ”, разяснява президентът Румен Радев.



Движение за права и свободи ще е с трима евродепутати. Мустафа Карадайъ към този момент съобщи, че се отхвърля. Каква ще е ориста на останалите - от партията към този момент пазят цялостно безмълвие. Следващите определени в листата са: Делян Пеевски и досегашните евродепутати Илхан Кючук и Искра Михайлова.



От Вътрешна македонска революционна организация за Брюксел отпътуват двама души - досегашният евродепутат Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, който измести с преференция втори в листата Юлиан Ангелов.

Веднага след изборите - напрежение сред Патриотите. Волен Сидеров упрекна Вътрешна македонска революционна организация в платен избор. А от Вътрешна македонска революционна организация се заканиха да съдят водача на „ Атака ”.

„ Как ще ме огледа в очите Сидеров на следващия ден? ”, попита Каракачанов.

„ Как ще го погледна?! Както постоянно съм го поглеждал. Разбира се, ще му кажа, че би трябвало да отслабне ”, отговори Сидеров.

Поредният рунд от патриотичния разкол пристигна, откакто Вътрешна македонска революционна организация вкараха двама евродепутати. А Сидеров и Симеонов - нито един, даже бяха изпреварени от самостоятелни претенденти. Атаките, съгласно Каракачанов, пристигнали от Сидеров. Той обаче – отхвърля. И заприказва за платен избор.

„ Аз доста добре знам по какъв начин се вършат избори и никой не може да ме излъже, че Вътрешна македонска революционна организация имат този резултат без платен избор ”, съобщи Сидеров.

Сидеров се оплака, че Джамбазки изпратил писмо до консервативния алианс в Европарламента, в което го нарекъл „ противоречив политик ”.

„ Този „ противоречив политик ”, който съм аз, издигна Каракачанов за президент. Този „ противоречив политик ” направи коалиция „ Обединени патриоти ”. Ако има някакво двуличие и някаква неучтивост, не я търсете в мен ”, съобщи Сидеров.

Сидеров стигна и по-далеч, заприказва за договорка. Между Вътрешна македонска революционна организация и ръководещите за европейските избори.

„ Джамбазки да бъде джиросан, споделен на ЕНП, да кажем ”, съобщи Сидеров.

Въпреки размяната на словесни бухалки към този момент никой не приказва намерено за анулиране на брака сред патриотите.

„ Състоянието на обединението, вътрешните взаимоотношения се дефинират само от хората в партията, а не от изборите и опозицията или от желанието на някой, който желае партията ни да се разпадне ”, съобщи още през вчерашния ден Валери Симеонов.

„ Ние имаме съглашение за ръководството с трите партии и ГЕРБ и това съглашение би трябвало да се съблюдава. Какво минава през мислите, чувствата…това няма никакво значение ”, счита Сидеров.



Радан Кънев отпътува за Брюксел, оповестиха от „ Демократична България ”. И оповестиха, че желаят предварителни избори.

За „ Демократична България ” резултатът от евровота е триумф.

„ Този резултат ни вкара в А политическата група на България ”, съобщи Атанас Атанасов.

„ Искам да благодаря на нашите водачи на листата и на първо място на Радан, да го поздравя, сигурен съм, че успеха е негова ”, съобщи Христо Иванов.

Оттук нататък десните гледат към локалните избори. С упоритостта да са опция.

„ Има един доста огромен извод от тези избори и той е, че Българска социалистическа партия опция не може да бъде. Алтернативата, опозицията в българската политика, би трябвало да бъде друга от някогашните комунисти и тогава може да бъде сполучлива. Нашата задача е да изградим тази опция и тази съпротива ”, съобщи Радан Кънев.

Предсрочни избори също са в дневния ред на „ Демократична България ”. Според тях опозицията в Народното събрание или не може, или не желае да провокира нови избори за парламент.

„ Българска социалистическа партия доста желаят предварителни избори, само че не могат да ги реализиран, а въпреки това Движение за права и свободи могат да ги реализиран, но не ги желаят ”, разяснява Атанас Атанасов.

А в случай че имали още 10 дни за предизборна акция, демократите са уверени, че щели да вкарат и втори евродепутат.

Голямата изненада от вота е наказаната на първа инстанция за корупция и някогашен кмет на „ Младост ” Десислава Иванчева. Тя изпревари някои парламентарно показани партии с резултат от 1.6 %.



Любопитен състезател се оказа „ Инициативният комитет за Минчо Христов ", който изпреварва „ Патриоти за Валери Симеонов ”, да вземем за пример. Минчо Христов беше самостоятелен народен представител в 40-то национално заседание.



Източник: Nova

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР