В същото време стана ясно, че правосъдният министър Крум Зарков

...
В същото време стана ясно, че правосъдният министър Крум Зарков
Коментари Харесай

САЩ се разграничиха от посещението на Иван Гешев

В същото време стана ясно, че правосъдният министър Крум Зарков сега към този момент е на посещаване в Съединени американски щати

Американското държавно управление и посолството на Съединени американски щати в София се разграничиха от визитата на основния прокурор Иван Гешев, часове откакто стана ясно, че той ще е във Вашингтон за така наречен Молитвена закуска.

" Американското държавно управление не взе участие в организацията на това посещаване ", оповестиха от американското посолство на въпрос на дали държавното управление на Съединени американски щати е поканило основния прокурор Иван Гешев на молитвената закуска. На въпрос дали националната молитвена закуска е държавно събитие от дипломатическата задача дадоха отговор: " Въпреки че доста представители на държавното управление на Съединени американски щати от разнообразни партии и звена на ръководство посещават Националната молитвена закуска, тя не е проведена от държавното управление на Съединените щати ".

Гешев отива в Съединени американски щати на посещаване по покана на двама конгресмени, разгласи по-рано. Той ще участва на 71-ата годишна Национална молитвена закуска, давана от президента Джо Байдън. Събитието се организира всеки първи четвъртък на февруари, т.е. тази година ще е на 2 февруари. На закуската участват общественици и обществени фигури от повече от 100 страни, които споделят общи морални и духовни полезности. Освен в молитвената закуска, основният прокурор ще взе участие и във конгрес по сигурността и в полемики, отдадени на битката против езика на омразата.

Последно Гешев беше в Съединени американски щати като зам.-главен прокурор през март и след това през октомври 2019 година

В същото време стана ясно, че правосъдният министър Крум Зарков сега към този момент е на посещаване в Съединени американски щати. Зарков е във Вашингтон в подтекста на срещите на върха за народна власт, инициирани от президента Джоузеф Байдън и взе участие в контактната група, подготвяща втората Среща на върха напролет на т.г, заяви българското Министерство на правораздаването.


В рамките на визитата са планувани още срещи в Държавния департамент и Департамента по правораздаване. Министърът към този момент се видя с Ричард Нефю, координатор на Съединени американски щати в битката с световната корупция, заяви Министерството на правораздаването. Двамата са разговаряли за " провокации пред България и района и за опциите да сътрудничим със Съединени американски щати за тяхното превъзмогване ", изяснява Министерство на правосъдието, без да навлиза в детайлности. Нефю удостовери готовността на Съединени американски щати да не престават да поддържат напъните на страната ни за реализирането на нужните промени в региона на върховенството на закона.

В края на м.г. Държавния департамент се разгласи в поддръжка на законопроектите, които регламентират механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници. Законопроектите бяха признати на първо четене от правната комисия в Народното събрание предходната седмица, само че надали ще бъдат дефинитивно признати от Народното събрание, като се има поради, че дните му са преброени. Самият Гешев счита, че законовите промени са противоконституционни и целят преодоляването на прокуратурата.

Върховенството на закона остава предизвикателство, а корупцията продължава да е главен проблем в България, сподели преди дни отиващата си посланичка Херо Мустафа. През юни 2021 година Съединени американски щати глобиха за корупция по закона " Магнитски " Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. В България обаче действителни последствия за глобените нямаше.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР