В съботата преди Петдесетница православният свят отбелязва Черешова задушница. Вярва

...
В съботата преди Петдесетница православният свят отбелязва Черешова задушница. Вярва
Коментари Харесай

Черешова задушница е! Каква храна се приготвя днес?

В съботата преди Петдесетница православният свят отбелязва Черешова задушница. Вярва се, че на този ден вратите на Рая се отварят, с цел да посрещнат душите на умрелите ни близки.

В България днешната задушница се назовава Черешова, тъй като черешите са най-популярният плод по това време на годината в страната ни.

Библейските текстове споделят, че след Възнесението на Христос на небето вратите на Рая се затварят, а душите на умрелите могат да се възнесат в отвъдното още веднъж на Черешова задушница, като техните живи близки би трябвало да създадат помен и да четат заупокойна молитва.

С дейностите си през днешния ден живите молят за помилван за греховете на умрелите си близки, с цел да могат те да намерят покой и да не се скитат не земята. Денят е предназначен още и за прояви на благосклонност и щедрост.

Молитви за помилван на този ден се четат във всички църкви. Нужно е и да се подготвят жито, самун, да се вземе алено вино, както и от първите череши за годината, които да се раздадат сред живите и да се оставят на гробовете.

 Черешова Задушница Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Вярва се, че на Черешова задушница мъртвите първо посещават своя гроб и по тази причина живите им родственици би трябвало занесат храна и вино на мястото. Днес гробовете се почистват, прикадяват се с тамян, с цел да избяга Дяволът, прелива се с алено вино или вода и се пали свещ.

Прието е на този ден вратите и прозорците на домовете да останат отворени, с цел да може душата на мъртвия да излезе гладко.

Християнската традиция повелява също да се раздава лепта на небогати, да се нахранят гладни, да се правят положителни каузи, с цел да се успокоят и омилостивят душите на умрелите близки.

Череши и жито се носят за освещаване в църквата, а в дома би трябвало да се подреди поменателна софра на Черешова задушница. На този ден камбаните бият траурно – с отмерен удар, с цел да се подсети за грижата към мъртвите.

Службите през днешния ден са заупокойни и се прави обща панихида за всички умряли.

На идващия ден е Петдесетница - 50-ят ден от Великден, и църквата празнува слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР