В събота корабът Höegh Esperanza акостира във Вилхелмсхафен, Германия, натоварен

...
В събота корабът Höegh Esperanza акостира във Вилхелмсхафен, Германия, натоварен
Коментари Харесай

Германия се сдоби с първи терминал за втечнен газ

В събота корабът Höegh Esperanza дебаркира във Вилхелмсхафен, Германия, претрупан в Испания с полутечен газ от Нигерия. Събитието е значимо - то би трябвало да е началото на края на зависимостта на немската стопанска система от съветския газ. LNG терминалът край крайбрежията на Северно море в Долна Саксония е първото от няколко пристанища, които следва да създадат това допустимо, заяви " Булевард България ".

Облечен в жълто яке на слънчевата палуба на туристическия транспортен съд MS Heligoland, канцлерът на Германия Олаф Шолц е в компанията на двамата вицеканцлери и още към 500 посетители, поканени на церемонията по стартирането в употреба на плаващия терминал.

Шолц поглежда към Höegh Esperanza за няколко секунди – против него е големият транспортен съд, в чийто стомах замразеният полутечен природен газ би трябвало да бъде преобразуван назад в газообразното си положение и с него да бъде захранена немската мрежа.

За да се случи това екипът на Höegh се нуждае от още няколко дни. Но Шолц желае бързо да заяви положителната вест, написа немското издание Spiegel в собствен репортаж от мястото.

„ В началото на годината взехме решение да изградим терминали по крайбрежията (на Германия) допустимо най-бързо, с цел да подсигуряват доставки, самостоятелни от тръбопроводите на Русия “, цитира думите на Шолц немската медия. „ Когато казахме, че би трябвало да бъде издигнат терминал тук във Вилхелмсхафен тази година, мнозина споделиха: „ Не е допустимо “. “ Но ето, че успяхме и това е единствено началото. "

За LNG терминал във Вилхелмсхафен се приказва повече от 40 години. Войната на Русия в Украйна обаче трансформира нещата. Още с нахлуването на войските на Владимир Путин в Украйна Шолц разгласи, че Германия ще построи два LNG терминала.

Изминаха единствено девет месеца, откогато министъра на стопанската система Робърт Хабек се срещна с норвежеца Мортен Хьог за първи път: медиаторът без чиято помощ трите специфични кораба, измежду които Höegh Esperanza, не биха могли да разтоварят нито един пространствен метър полутечен природен газ на немския бряг. Хьог е ученик на Харвард, някогашен капиталов банкер и разпален занимание състезател. Неговата компания Höegh LNG е профилирана точно в такива кораби за регазификация, с които работят плаващите терминали.
Принципът на работа е в три стъпки:
 - втечненият газ се доставя с танкери;
- Газ се изпомпва от танкера към терминален кораб;
- На терминалния транспортен съд, прочут още като „ Плаваща единица за предпазване и регазификация “, компресираният LNG се преобразува назад в газообразен газ.

След това газът може да бъде подаден в газовата мрежа.

„ Поставихме газ под коледната елха за германците. “, споделя и мениджърът на операторa на терминала - Uniper, който е също с Шолц на MS Heligoland. В Берлин в действителност са горди от себе си и приказват за „ свръхзвукова скорост “ и даже за „ LNG знамение “. Факт е, че обещанието беше да има газ за Коледа.

Церемонията е единствено един ден от окончателното утвърждение за Вилхелмсхафен.

Общо три плаващи терминала за полутечен природен газ са планувани да стартират работа през идващите седмици: в допълнение към Вилхелмсхафен, има уреди в Брунсбютел и Лубим.

Заедно трите терминала биха могли да покрият към една шеста от общото ползване на газ в Германия.

Следващата зима ще бъдат добавени още три: Щаде, Вилхелмсхафен 2 и Лубим 2. Това прави шест.

Порталът climate.table неотдавна разгласи, че съгласно вътрешен документ на министерство на стопанската система за 2024/25 година федералното държавно управление е възнамерява още три плаващи терминала.

 
Тези девет плаващи терминала ще имат общ потенциал, който ще е по-голям от вноса на газ от Русия до експлоадирането на войната. 

За 2025 година и 2026 година е планувано и стартирането на три закрепени терминала с продуктивност, която ще сходна на тази от деветте плаващи.

Съседните на Германия страни също всеобщо уголемяват своите LNG терминали - да вземем за пример Полша или Холандия. Какво би трябвало да вършат европейците с толкоз доста инфраструктура, когато желаят да отстранен изкопаемите горива допустимо най-скоро?

Въпросът е ще съумеят ли страните в Европа да намерят задоволително полутечен газ, с цел да имат смисъл всички съоръжения. През 2022 година европейците се възползваха от едно щастливо събитие: фактът, че китайската стопанска система отслабваше вследствие на ковид. Това направи допустимо фирмите от Далечния изток да продават своя LNG на Запада.

Ако обаче китайските компании решат, че втечненият газ има би трябвало, те могат да си резервират размери от него за години напред, тъй като имат дълготрайни контракти със страни производителки, което значи, че са с преимущество.

Идеята на управляващите в Берлин е закрепените терминали да заменят отчасти плаващите терминали. Тогава новите съоръжения евентуално ще могат да преработват и зелен амоняк, т.е. водородно производно, получено от възобновима сила, в допълнение към изкопаемия природен газ.

Тази технология е към момента в начален етап. Съвсем неотдавна един резервоар с нискоемисионен амоняк от Абу Даби дойде в пристанището на Хамбург с. В него имаше общо 13 тона.

Следващата сряда (22 декември) първият газ от Вилхелмсхафен би трябвало да бъде подаден в немската мрежа.

 
В Брунсбютел норвежците се готвят за старт при започване на януари. В Лубим транспортен съд с газ се възнамерява да дойде на 21 декември. Но операторите Deutsche Regas към момента им липсват две разрешителни, което значи, че въвеждането в употреба надали ще е тази година.

Някои специалисти считат, че има риск цените на газа да се срутен след три или четири години - тъкмо когато стационарните немски терминали са подготвени. Пазарът на природен газ е на път към по този начин наречения „ цикъл на свинете (добитъка) “ / Pork cycle - това значи мощни съмнения в предлагането и пазарните цени. 

Поради високите цени сега на доста места се вършат големи вложения. Може да се случи по този начин, че в средносрочен проект на пазара да излезе повече газ, в сравнение с е нужен.

В Германия обаче считат, че е по-правилно да построят няколко LNG терминала - даже и да не си костват стопански, те са един тип застраховка за общността против изнудване и против непредвидени произшествия.
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР