В събота Китайската комунистическа партия избра нов Централен комитет, в

...
В събота Китайската комунистическа партия избра нов Централен комитет, в
Коментари Харесай

Конгресът на китайската компартия приключи: Си Дзинпин затвърди властта си за още много години

В събота Китайската комунистическа партия избра нов Централен комитет, в който не влизат министър председателят Ли Къцян и Уан Ян, ръководителят на Китайския национален политически съвещателен съвет. Отсъствието им е знак, който съгласно анализатори значи, че идващият Постоянен комитет на Политбюро евентуално ще бъде формиран от правилни на Си Дзинпин хора. Ли, който през март ще се отдръпна от поста си на министър председател, и Уан, който оглавява Китайския национален политически съвещателен съвет, са на 67 години и затова имат право съгласно възрастовите правила на Китай да работят още пет години в непрекъснатия комитет. Според анализатори и известия в медиите нито един от двамата не се смята за човек с дългогодишни връзки със Си, който евентуално ще включи четири нови лица в Постоянния комитет, който ще бъде показан в неделя.
 
Очаква се актуалните членове Уан Хунин, 67 година, и Джао Лейджи, 65 година, които се възприемат като близки до Си, да бъдат преназначени в Постоянния комитет. Други двама членове на КПС са навършили пенсионна възраст. Също по този начин в събота партията утвърди промени в устава си, целящи да затвърдят главния статут на Си и управителната роля на неговата политическа мисъл в партията, до момента в който приключваше конгресът, който се организира два пъти на десетилетие. В неделя новият Централен комитет ще избере елитния Постоянен комитет на Политбюро, като се чака 69-годишният Си да получи трети мандат като водач.
 
Третият петгодишен мандат ще затвърди мястото на Си като най-могъщия китайски властник след Мао Дзедун, създателя на Народната република. Сред промените на партийната конституция " Двете утвърждения " дефинират Си като " главен " водач на партията и затвърждават концепциите му като водещи правила на бъдещото развиване на Китай. " Двете гаранции " подсигуряват статута на " ядрото " на Си в партията и централизираната власт на партията над Китай. Гласуването се организира с повдигане на ръка в голямата Голяма зала на народа, където огромна част от седмичните съвещания на партийния конгрес се организираха при закрити врата.
 
Конгресът приключи с осъществяване на " Интернационала " от боен оркестър. На първия си пленум в неделя новият централен комитет на партията ще избере идващото Политбюро, което нормално се състои от 25 души, и новия Постоянен комитет, който сега наброява седем души.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР