В събота десетки хиляди израелци протестираха срещу предложенията за промени

...
В събота десетки хиляди израелци протестираха срещу предложенията за промени
Коментари Харесай

Израел отказва да приеме спорната съдебна реформа

В събота десетки хиляди израелци стачкуваха против предложенията за промени в правосъдната система по време на 17-ия седмичен протест против ръководещата коалиция на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Демонстрациите не престават от началото на годината и уредниците възнамеряват да продължат, макар че Нетаняху отсрочи измененията предишния месец. Ръководителите на всеобщите митинги желаят предложенията да бъдат напълно отхвърлени .

" Едва започваме ", гласеше плакатът, който стачкуващите държаха на главния митинг в Тел Авив, икономическия център на Израел. За по-малки демонстрации се съобщаваше в няколко елементи на страната.

Испанският министър-председател и водач на социалистите Педро Санчес изрази поддръжка за израелските антиправителствени протестиращи във видеопослание, излъчено на огромен екран в Тел Авив.

" Ние като Социалистически интернационал постоянно сме се борили за независимост, тъждество, правдивост и народна власт. И въпреки всичко, както доста от вас знаят, това са полезности, които не можем да одобряваме за даденост ", съобщи Санчес.

Протестиращите настояват, че препоръчаните промени заплашват демократичните полезности на Израел , накърняват системата за надзор и баланс и концентрират властта в ръцете на Нетаняху и неговите екстремистки съдружници.

Те също по този начин настояват, че министър-председателят е в спор на ползи, когато се пробва да промени правната система на страната в миг, когато е обвиняем.
 Съдебната промяна тласнала Израел към най-сериозната рецесия от основаването му
Съдебната промяна тласнала Израел към най-сериозната рецесия от основаването му

Мнение на президента Ицхак Херцог

Такива промени биха довели до намаляване на Върховния съд, до даване на пълномощия на Народното събрание, който е следен от съдружниците на Нетаняху , да анулира решенията му и до ограничение на способността му да преразглежда закони.

Протестът получи поддръжката на елитните аварийни сили на армията, бизнеса и огромни елементи от израелската общественост. Но в четвъртък десетки хиляди десни израелци, които поддържат законовите промени, се стекоха в Йерусалим, с цел да излязат на протест в поддръжка на предлагането .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР