В Русия застъпи на бойно дежурство първият полк, въоръжен с

...
В Русия застъпи на бойно дежурство първият полк, въоръжен с
Коментари Харесай

NYT: Руският "Авангард" отвори нова глава в надпреварата във въоръжаването

В Русия застъпи на бойно дежурство първият полк, въоръжен с ракетен комплекс с хиперзвуков блок „ Авангард “, написа The New York Times.

Това оръжие, способно да се движи с висока скорост и да заобикаля актуалните системи за противоракетна защита, съставлява опасност за Съединени американски щати и евентуално "отваря нова глава в дълготрайната конкуренция във въоръжаването сред водещите нуклеарни сили ", счита изданието.

Малко преди този момент съветските въоръжени сили оповестиха въвеждането в употреба на хиперзвукови оръжия, които се движат с огромна скорост и могат елементарно да заобиколят системата за противоракетна защита на Съединени американски щати, написа "Поглед инфо ".

По този метод Москва евентуално "отваря нова глава в дълготрайната конкуренция във въоръжаването сред водещите нуклеарни сили ", написа The New York Times.

Министърът на защитата на РФ Сергей Шойгу разгласи на Владимир Путин, че първият полк, въоръжен с най-новия ракетен комплекс със стратегическо предопределение с хиперзвуков планиращ хвъркат военен блок „ Авангард “, е застъпил на бойно дежурство.

Той ще бъде ситуиран в град Ясни в региона на Оренбург на границата с Казахстан, предава изданието.

Това хиперзвуково оръжие се движи с необикновено висока скорост - над 3800 благи в час. В същото време той е кадърен да носи нуклеарен заряд и да маневрира по непредсказуеми траектории, вследствие на което за актуалните отбранителни системи е необикновено мъчно следенето му и още повече свалянето му, се акцентира в публикацията.

Според признанието на американските служители, те не се съмняват, че Русия разполага с работещо хиперзвуково оръжие.

Тя работи над тази технология в продължение на години и интензивно влага в нейното развиване, с цел да обърне обстановката, присъща за Студената война, „ когато на страната постоянно й се постановяваше да бъде в крайник с американските нуклеарни системи за въоръжение “.

Ако „ Авангард “ работи по метода, по който президентът Владимир Путин го разказа „ хвалейки се “ преди няколко години, тогава този комплекс доста ще ускори така и така мощните нуклеарни сили на Москва, считат във Вашингтон.

Американските дипломати също не изключват опцията, че със своя анонс Москва да се пробва да тласне Вашингтон към нов кръг от договаряния.

Руските управляващи желаят Доналд Тръмп да удължи последния настоящ контракт за надзор над нуклеарните оръжия сред двете страни - СТАРТ III, който изтича през 2021 година.

Демонстрирайки „ Авангард “, Русия може би се пробва да окаже напън върху американския президент, принуждавайки го да седне на масата за договаряния.

Путин "не се е страхувал да употребява нуклеарна дипломация " в предишното, а в този момент Москва "създава нови оръжия, които могат да застрашат Съединени американски щати ", разсъждава The New York Times.

Администрацията на Тръмп неведнъж е давала да се разбере, че не гори от предпочитание да удължи СТАРТ III. Ръководителят на Белия дом е заявявал, че желае да подписа нов контракт, който ще включва Китай и други страни с нуклеарно оръжие, само че Пекин не е показал интерес към това предложение, напомня изданието.

Нещо повече, американският президент неведнъж приканва за нова конкуренция във въоръжаването и изрази убеденост, че в последна сметка американската технология ще надделее.

Но макар че в миналото се смяташе, че Съединени американски щати доста изпреварват другите страни по хиперзвукови технологии, темпът на развиване в тази посока се забави през последните години, обръща внимание изданието.

„ Китай и Русия направиха хиперзвуковите оръжия народен приоритет. Но ние не го направихме. “, сподели Уилям Ропър, началник на отдела за закупуване и технологии на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. „ Всяка работа към този момент има значима хиперзвукова стратегия, предопределена да разреши на отделите да наваксат изпуснатото “, добави той.

Високопоставени представители на Пентагона споделят, че Съединени американски щати възнамерява да сложи на бойно дежурство лично хиперзвуково оръжие до 2022 година. Но някои специалисти считат, че тези периоди са прекомерно оптимистични, отбелязва The New York Times.

В същото време някои специалисти считат, че опасността от „ Авангард “ за Съединени американски щати наподобява лимитирана.

Изпълнителният шеф на Асоциацията за надзор над въоръженията Дарил Кимбъл твърди, че Русия има относително дребен брой нови системи, евентуално не повече от няколко десетки. Следователно те ще бъдат по-малко рискови за Америка на фона на останалата част от "плашещия нуклеарен боеприпас " на страната, счита специалистът.

В същото време, съгласно Кимбъл, и двете страни би трябвало да вземат поради хиперзвуковия съставен елемент във всяко ново съглашение.

„ Вашингтон и Москва би трябвало неотложно да стартират договаряния за това по какъв начин би трябвало да се контролират новите оръжейни технологии и всички типове нуклеарни оръжия, тъй че никоя от страните да не има вяра, че може да се възползва, „ изпреварвайки “ другата “, споделя той.

Изданието акцентира, че съветските оръжейни системи, към които Путин се пробва да притегли вниманието през последните години, се основават „ с цел да стигнат до Съединени американски щати “.

Освен „ Авангард “, в страната се създават още няколко плана, в това число торпедо с далечно деяние, способно да нанесе нуклеарен удар по западното крайбрежие на Америка, и крилати ракети с нуклеарна двигателна сила.

"Руснаците създават оръжейни системи, с цел да доближат до нас и да ни атакуват», съобщи бригадният военачалник на Военновъздушни сили на Съединени американски щати Клинтън Хинот преди Москва да вкара в строя "Авангард ", "Ако погледнете някои от средствата, които Русия разгласи, можете да видите, че те са предопределени за нахлуване на територията на Съединените щати. "

Новият бюджет за защита на Съединени американски щати планува отпущането на обилни средства за създаването както на нови хиперзвукови оръжия, по този начин и на средства за отбрана от тях.

Според представителя на Пентагона Робърт Карвър работата в тази посока „ остава приоритет на техническите проучвания и разработки “, заключава The New York Times.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР