В румънския парламент е изпратен законопроект, който, ако бъде приет,

...
В румънския парламент е изпратен законопроект, който, ако бъде приет,
Коментари Харесай

Напрежение. Румъния с ултиматум към ЕС

В румънския парламент е изпратен законопроект, който, в случай че бъде признат, ще принуди Министерството на вътрешните работи на страната да гласоподава против ползите на страните, които не позволяват Румъния в Шенгенското пространство, в Съвета по правораздаване и вътрешни работи на Европейски Съюз, заяви БГНЕС.

Основните цели на това предложение са Австрия и Нидерландия вследствие на тяхното несъгласие през декември предходната година, което блокира приемането на България и Румъния в зоната.
-->
Инициативата има за цел също по този начин да принуди Министерство на външните работи на Румъния да стартира процедура в Съда на Европейски Съюз, в случай че Съветът по правораздаване и вътрешни работи, вследствие на изразеното от Австрия и Нидерландия несъгласие, утвърди или не утвърди решения по отношение на цялостното използване на достиженията на правото на Европейски Съюз в Румъния.

Новият проектозакон има номер PLX 474/2023 и се назовава " Законодателно предложение за допълнение на закон № 373/2013, по отношение на съдействието сред Народното събрание и държавното управление в региона на външните работи ".

Инициатори на това предложение са депутатите Богдан Александру Бола и Александру Кочиш Кристеа.

Предложението е импортирано в румънския парламент на 24 август и е отворено за публично разискване до 5 октомври.

И България, и Румъния чакат да станат членове на Шенгенското пространство повече от 10 години, само че процесът към момента не е финализиран.

Европейската комисия оцени, че София и Букурещ са подготвени да станат част от Шенген, а Европейският парламент умишлено поддържа скорошното им приемане в резолюция от 5 октомври предходната година и в спор на 14 декември.

Освен това през юли тази година Екологичен потенциал прикани Съвета да разреши на двете страни да станат част от Шенген до края на 2023 година

Министерството на вътрешните работи на Австрия обаче още веднъж акцентира, че позицията му по този въпрос остава непроменена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР