В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Откровено за изневярата

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Откровено за изневярата
Коментари Харесай

"Откровено за изневярата" на Естер Перел

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Откровено за изневярата " с създател Естер Перел, възложен от издателство " Изток Запад ".

Има една обикновена вина, която може да съсипе връзката на една двойка, щастието ѝ, самата ѝ еднаквост - изневярата.

Изневярата се случва в положителни бракове и в неприятни бракове, в отворени връзки и даже когато е наказуема със гибел. Свободата да си тръгнеш или разведеш не е трансформирала изневярата в отживялост. Кое придава на изневярата устойчивост, непостижима за брака?

Естер Перел, един от най-известните фамилни терапевти и създател на бестселъра " Еротична просветеност ", се пробва да разбере за какво изневеряваме. Защото сме нещастни във връзката? Ако е по този начин, за какво и щастливите хора изневеряват? От досада? За развлечение? Дали изневярата постоянно е краят на брака? Аферите може да ни научат на доста за връзките. Те разкриват отношението ни към любовта, пристрастеността и обвързаността. Предателството боли, само че може да бъде изцелено. Една спекулация може да бъде унищожителна, само че и трансформираща. Партньорите могат да израснат и да се поучат от тези бурни прекарвания - дружно или поотделно.

Книгата на Перел ни оказва помощ по-добре да разберем изневярата - нейните предпоставки, динамичност и последици. Да се потопим в болката на предадения сътрудник, само че и в прекарванията на погрешния. Тя може да ни преведе през лабиринта на любовта и желанието и да ни направи по-прозорливи към себе си и връзката ни. Любовта е объркана; изневярата - още повече - написа Перел. - Но тя е уникален прозорец към бездните на човешкото сърце.

Психотерапевт и създател на бестселъри съгласно класацията на " Ню Йорк Таймс ", през днешния ден Естер Перел е приета за един от най-прозорливите и истински гласове по въпросите на актуалните връзки. Говореща съвършено девет езика, тя управлява лечебна процедура в Ню Йорк и работи като учредителен съветник за компании от листата на най-богатите 500 по целия свят. Знаменитите ѝ TED лекции са събрали над 30 млн. гледания, а интернационалният ѝ бестселър " Еротична просветеност " е световен феномен, преведен на близо 30 езика. Най-новата ѝ книга е оповестена за бестселър от " Ню Йорк Таймс " - " Откровено за аферите: преосмисляне на изневярата ". Естер е също и изпълнителен продуцент и водещ на известните подкасти Where Should We Begin? и How`s Work? Научете повече на EstherPerel.com или като следвате @EstherPerelOfficial в инстаграм.

 Откровено за изневяратаС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка
Откъс от " Откровено за изневярата " на Естер Перел

Точно в този миг, във всяко кътче на света, някой или изневерява, или му изневеряват, или обмисля дали да не се впусне в спекулация, или предлага съвет на някого, който претърпява тъгите на изневярата, или пък затваря триъгълника като скришен ухажор. Нито един различен аспект от живота на една двойка не провокира повече страхове, злословия или пленително любознание от аферата. Изневярата е съществувала още от основаването на брака, от този момент съществува и табуто против нея.

За нея са създавани закони, била е дебатирана, политизирана и демонизирана през цялата човешка история. И макар необятно публикуваното ѝ наказание, изневярата има устойчивост, на която бракът единствено може да завижда. До такава степен, че тя е единственият грях, за който в Библията има две заповеди - една против осъществяването ѝ и друга единствено против мисълта за нея.

Във всяко общество, на всеки континент и във всяка ера, без значение от наказванията и пречките, мъже и дами са се измъквали потайно от рестриктивните мерки на брака. Почти на всички места хората подписват брак, моногамията е формалната норма и изневярата е незаконната такава. Така че по какъв начин да разбираме това запазило се във вековете табу - универсално забранявано, само че все пак универсално практикувано?

През последните шест години повеждам този диалог - освен зад сигурните стени на кабинета си, само че и в самолети, на вечерни празненства, на конференции, в салона за маникюр, с сътрудници, с домашни техници и несъмнено, в обществените медии. От Питсбърг до Буенос Айрес, от Делхи до Париж организирам лично изследване с отворен край по отношение на изневерите в нашето съвремие.

По целия свят отговорите, които получавам, когато загатна " невярност ", варират от горчиво неодобрение през покорно приемане и внимателно състрадание, та до открит възторг. В България група дами, наподобява, одобряват изневерите на съпрузите си като неприятни, само че неизбежни. В Париж тематиката провокира незабавно настръхване по време на диалога на вечеря и виждам какъв брой доста хора са били и от двете страни на барикадата. В Мексико дамите гордо преглеждат увеличението на броя на женските изневери като форма на обществен протест против шовинистичната просвета, която вечно е осигурила пространство за мъжете да имат " две къщи ", la casa grande y la casa chica - една за фамилията и една за любовницата.

Изневярата може да е вездесъща, само че методът, по който я осмисляме - по който я дефинираме, страдаме от нея и приказваме за нея, - в последна сметка е обвързван с съответното време и място, където се разпростира драмата.
Позволете ми да ви попитам: когато се замислите за изневярата, кои са първите думи, асоциации и картини, които ви идват мислено? Дали те биха се трансформирали, в случай че употребявам думите " любовна история " или " романс "? Ами " загадка среща ", " кривване ", " забивка ", " другарче за секс "? Дали реакцията ви ще се наклони към отрицание или към схващане? На кого бихте съчувствали - на този, който е бил лъган, на неверника, на любовника или любовницата, на децата? И дали реакцията ви не е претърпяла смяна заради събитията в личния ви живот?

Убежденията по отношение на извънбрачните връзки са надълбоко вкоренени в културната ни душeвност. В Съединени американски щати, където пребивавам и работя, полемиката е склонна да бъде надълбоко засягаща, натоварена с страсти и поляризирана.
" Изневярата? Тя е решителен фактор - споделя един. - Който един път е изневерил, постоянно ще го прави. "
" Хайде де - спори различен. - Моногамията е просто неестествена. "

" Това са безспорни нелепости - дава отговор трети. - Ние не сме разгонени котки, а хора. Пораснете най-накрая. "
На американския пазар изневярата се продава дружно със комбинация от неодобрение и неспокойствие. Кориците на списанията крещят цинизми, до момента в който проповядват благочестие. Като просвета ние сме станали полово отворени до степен на преливане, само че що се отнася до половата честност, даже и най-либералните мозъци могат да останат безкомпромисни.

Любопитно е, че нашето настойчиво отрицание държи в граници енергичността на изневярата, без да разкрива какъв брой вездесъща е тя в действителност. Не можем да отречем обстоятелството, че тя съществува, само че всички сме съгласни, че не би трябвало да е по този начин. Адвокатите упорстват за обществено опрощение, до момента в който се ровят в неприятните детайлности. От висшите ешелони на политическия и боен хайлайф до Анджи от квартала изневярата приказва за егоизъм, лицемерие, порочност и низост. От тази позиция тя в никакъв случай не би могла да е елементарна вина, нищо незначеща забежка или откровена обич.

Съвременният дискурс по тематиката може да се заключи по следния метод: изневярата евентуално е признак на връзка, която е поела по погрешен коловоз. Ако имаш у дома всичко, което ти е нужно, не би трябвало да има причина да го търсиш другаде. Мъжете изневеряват от досада и боязън от интимност; дамите изневеряват от самотност и апетит за фамилиарност. Верният сътрудник е зрелият, отдаденият, стъпилият на земята; изневеряващият е себелюбив, неузрял и му липсва самоконтрол. Аферите постоянно нанасят щета и в никакъв случай не могат да бъдат от помощ за брака или да бъдат признати. Единственият метод да се върне доверието и интимността е признаването на истината, покаянието и опрощението. И последно, само че не на последно място, разводът носи повече самоуважение от прошката.

Морализаторският звук на актуалната полемика е податлив да приписва казуса на двойки или човеци с дефицити, заобикаляйки по-големите въпроси, които мащабът на феномена би могъл да сложи. Изневярата споделя доста за брака - освен за вашия брак, а за брака като институция. Тя също по този начин ни потапя в днешната просвета, за която е типична визията, че всичко ни се поставя, и в която вземаме привилегиите за даденост. Наистина ли мислим, че можем да сведем разпространеността на изневярата до няколко развалени ябълки? Със сигурност няма по какъв начин милиони ренегати в любовта да са все патологични случаи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР