В РСМ съществува институционална дискриминация и омраза към македонските българиМакедонският

...
В РСМ съществува институционална дискриминация и омраза към македонските българиМакедонският
Коментари Харесай

Буяр Османи поиска среща с македонските българи

В РСМ съществува институционална дискриминация и ненавист към македонските българи

Македонският министър на външните работи Буяр Османи изиска среща с представителите на македонските българи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Искането идва единствено седмица откакто еврокомисаря по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей одобри в Брюксел водачите на македонските българи. По време на диалога в белгийската столица стана ясно, че в РСМ съществува институционална дискриминация и ненавист към македонските българи. Те показаха голям брой образци за сходни дейности и в детайли описаха нападението над Християн Пендиков в град Охрид на 19-ти януари.

За тежкия случай прокуратурата в града публично заяви, че нападението е осъществено от ненавист заради българската етническа принадлежност на младежа.

Македонските българи осведомиха Вархей, че в РСМ не срещат никакво схващане и предпочитание за разговор от страна на формалните управляващи в Скопие. По време на последната среща на върха на Европейски Съюз българската делегация осведоми ръководителите на страните-членки за институционалната ненавист против македонските българи и неналичието на политическа воля от страна на РСМ да извършва към този момент подписаните двустранни интернационалните контракти. В началото на месеца се стигна до ново напрежение по оста София-Скопие откакто македонските гранични управляващи блокираха влизането на стотици българи, които желаеха да положат цветя пред саркофага на българския бунтовник Гоце Делчев.

Френският дипломат в София предизвести, че Париж " следи деликатно протичащото се сред София и Скопие ". " На първо място, ние сме напълно солидарни с България в желанието ѝ да освети всички условности към нападението над секретаря на клуба в Македония Християн Пендиков, и също по този начин поддържаме македонските управляващи в напъните им това да не се повтаря повече ", сподели още посланикът на Франция в България Н. Пр. Жоел Мейер Срещата с Османи ще се състои в най-скоро време.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР