Във вторник надзорът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще вземе

...
Във вторник надзорът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще вземе
Коментари Харесай

С колко ще се увеличат пенсиите от юли

Във вторник надзорът на Националния застрахователен институт (НОИ) ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. Това написа зам.-председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ Деница Сачева в профила си във Facebook във връзка настояването на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, за привикване на изключително съвещание на Народното събрание поради проектодоклад на Национален осигурителен институт, съгласно който пенсиите се усилват не с 11, а с 10 %.
 
„ И хората ще си получат парите до стотинка. И пари от пенсионерите няма по какъв начин да се крадат “, уточни Сачева и добави, че бюджетът на Национален осигурителен институт не може да се употребява за донорство на държавния бюджет.

Законът за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2024 г. е разчетен при параметри за повишаване на междинния застрахователен приход и повишаване показателя на потребителските цени, които в съответствие 50 на 50, образуват 11% за осъвременяване на пенсиите, изясни тя и добави, че средства за това осъвременяване са планувани за бюджета за 2024 год.

Повишението на пенсиите може да е с по-малко

По думите ѝ отчетните данни към този миг, с цел да се приложи императивната норма на чл.100 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), са за % в размер на 10%. „ На идното съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, което ще се организира на 14.05.2024 година, в правата на министъра на труда е да предложи на Народното събрание (НС) нарастване с 11%, както е заложено в Закона за бюджета на ДОО, което да се одобри ", добави Сачева.
 
 istock istock
Това се случва безусловно всяка година. Администрацията на Национален осигурителен институт предлага текст, който тъкмо извършва закона, а политическото решение се взема от надзора на Национален осигурителен институт и то нормално е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното публично обезпечаване, разясни Деница Сачева.
 
Няма никаква потребност от никакви изключителни съвещания на Народното събрание за нещо, което е в пълномощията на Надзора на Национален осигурителен институт и по този начин или другояче ще се случи, съобщи тя.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР