В родовата памет на всяка фамилия в Банско живее споменът

...
В родовата памет на всяка фамилия в Банско живее споменът
Коментари Харесай

Банскалии със събор Илинден на 1 август

В родовата памет на всяка фамилия в Банско живее споменът на Илинденско-Преображенското въстание. Описвано в историята като връхна точка в националноосвободителното придвижване на българите в Македония и Одринско, за банскалии то има и персонално измерение. Заради несбъднатата вяра справедливостта да спечелва и Банско да бъде в рамките на свободна България, само че и поради укрепената религия, че могат и би трябвало сами да вземат решение ориста си.

Затова, в продължение на дълги години, банскалии се събират в сърцето на Пирин да почетат делото на илинденци и да празнуват  свободата си.

Така ще бъде и тази година. Ден преди 118-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, на 1 август 2021 година, още веднъж ще се организира Събор „ Илинден ”. Събитието се провежда от Туристическо Дружество „ Вихрен ”, Сдружение „ Национално хайдушко придвижване ”, компания VAIK – 2 и с поддръжката на Община Банско. Съборът ще бъде на хижа Бъндерица, а за искащите да стигнат до там банскалии е проведен безвъзмезден превоз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР