В родния град на Еманюел Макрон Амиен е трудно да

...
В родния град на Еманюел Макрон Амиен е трудно да
Коментари Харесай

Макрон е изправен пред разочаровани французи дори в родния си град

В родния град на Еманюел Макрон Амиен е мъчно да се забележи възторг - и във връзка с президента, и във връзка с Европейски Съюз, и то седмица преди евроизборите, написа организация " Ройтерс ".

Работниците от предградията се изкушават да пуснат протестни бюлетини, а разочарованата и консервативна междинна класа обмисля дали да избере други десни претенденти, или да не гласоподава въобще.

" Изоставени сме ", споделя 49-годишният Антонио Абруноса, който е работил като заварчик във фабриката на " Уърлпул ". Именно там през 2017 година Макрон опита да убеди служащите, гневни от проектите на компанията да реалокира производството в Полша, да не имат вяра на протекционистките възгледи на Марин льо Пен. Две години по-късно новият притежател е наел още веднъж дребен брой от предходните служащи. А недоволството от Макрон и Европейски Съюз пораства.

Абруноса - профсъюзен деятел, роден в Португалия, намира европейския план за добра концепция, само че съгласно него конкуренцията с нископлатените източноевропейци убива остатъците от промишлеността на Франция. " В това се трансформира Европа. Дори най-големият дръвник схваща, че е по-добре да наемаш хора в Полша, а не тук. Смахната работа ", споделя мъжът, чиято кандидатура за работа е отхвърлена от новите притежатели на фабриката с претекста, че е прекомерно дипломиран.

Вотът на следващия ден е за избирането на 751 евродепутати в парламента; само че се трансформира в референдум за първите две години от ръководството на Макрон и за избор на доверие в Европейски Съюз. Президентът се надява да убеди французите, че има по какъв начин да трансформира Европейски Съюз в блок, който пази служащите, границите и околната си среда. Но даже в центъра на родния му град няма кой да го чуе.

" Вярвахме му, както доста други хора. Беше млад, динамичен, не беше политик от кариерата ", споделя 41-годишният държавен чиновник Фредерик Дюпон, който се дефинира като десен. " Жълтите жилетки разрушиха цялата му стратегия, в този момент той повече реагира, в сравнение с работи ", прибавя той. Със брачната половинка му са решили да не гласоподават.

 Макрон е изправен пред разочаровани французи даже в родния си град
© Reuters

Тепърва би трябвало да се реши дали консервативните гласоподаватели в сходни градове ще бъдат основни за вота. Някои от тях ще прибегнат до " Националния общ брой " на Марин льо Пен, която има мощна база от служащи, само че ѝ е мъчно да притегли по-заможни поддръжници. Но претендентът на обичайна дясна партия " Републиканците " - Франсоа-Ксавие Белами, се оказа по-голям съперник за " Република, напред! " на Макрон. Президентът избра за лидер на листата си министърът по европейските въпроси Натали Луизо, която обаче направи серия гафове по време на акцията.

Залогът за Макрон е висок - в случай че той остане втори, след партията на Льо Пен, упоритостите му ще бъдат спънати и вкъщи, и в Европа. Едно второ място във Франция може да го накара да върне обратно промените си, към този момент блокирани от " жълтите жилетки ". Но може да му коства ѝ престижа пред европейските водачи, които занапред ще договарят за висшите постове в Брюксел. И той не се смущава да припомня това на гласоподавателите си.

" Колкото повече французите се обединят зад претендентите на президентското болшинство, толкоз повече ще засилят позицията на Франция да въздейства на Европа ", сподели той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (456)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР