В резултат на обстрел на затворническата колония в село Еленовка

...
В резултат на обстрел на затворническата колония в село Еленовка
Коментари Харесай

Украйна обвини Русия за смъртоносния удар по колония с пленници

В резултат на обстрел на затворническата колония в село Еленовка до Донецк, където са настанени украински военопленници, в това число бранители на " Азовстал " в Мариупол, са починали 53-ма души. Това заяви сутринта така наречен ДНР. По техни данни още 75 души са ранени. След няколко часа Украйна отвърна, че обстрелът на колонията е осъществен от руснаците, с цел да бъде упрекнат Киев във военни закононарушение. Руската редакция на БиБиСи показва версиите досега.

Руската версия

В утринната си сводка съветското МО съобщи, че в следствения арест в Еленовка, до Донецк, където има украински военнопленици, е нанесен удар - евентуално от американската реактивна система за залпов огън HIMARS.

" Убити се 40 и са ранени 75 пленени украинци. 8 чиновници в ареста са също ранени ", се споделя в известието. Преди това същото оповестиха и от така наречен ДНР.  След това държавният канал " Россия 24 " сподели фрагменти, за които се твърди, че са на опустошения корпус на колонията. Вижда се продънен покрив и унищожени стоманени кревати на два етажа. В телеграм канал се появи и видео с  обгорени тела на починали, с откъснати крака. 

Украинската версия

Украинската страна дълго не разясняваше обвиняванията. После се появи изказване на Генщаба на украинската войска. Там се твърди, че съветските военни са направили целеустремен артилерийски обстрел на колонията, с цел да обвинят Украйна във военно закононарушение, а и с цел да прикрият следите от мъченията на задържаните и убийствата, които съгласно Генщаба се правят там. 

Въоръжените сили на Украйна не обстрелват гражданска инфраструктура, още по-малко места, където има арестувани лица, се споделя в известието. Украинските военни не са правили артилерийски удари в региона на Еленовка. 

Съветникът на президента Зеленски Михайло Подоляк написа в " Телеграм " канала си, че става дума за " деликатно плануван удар по колонията " и че това е " планувана и проведена акция ". 

Украинските военни не разясняват броя на починалите. Малко преди този момент " Украинска истина ", базирайки се на източник от разузнаването, написа, че нападението на колонията е дело на руснаци. Друг източник споделя, че няколко дни преди удара украинските пленници са преместени точно в тази колиба, която е ударена рано тази заран. 

" Това беше бараката с  бойците на " Азов ". Преместиха ги там няколко дни преди обстрела. Не разбрахме за какво ", споделя източникът. Подоляк удостоверява тази версия: " Знаехме, че са преместени. Това е класическа, цинична и премислена в детайли false flag operation (операция под непознат флаг). Украинската страна твърди, че няма ранени чиновници на ареста и че са били особено преместени от бараката преди обстрела. Косвено това се удостоверява и от изказванията на омбудсманката на лишените от независимост в така наречен ДНР, която твърди, че няма потърпевши чиновници. 

Защитниците на " Азов "

За избавителната интервенция на военните от Азовстал украинският Генщаб заяви на 17 май. Тогава 53-ма бойци с тежки пострадвания бяха закарани в болничното заведение в Новазовск, а 211 в Еленовка, ръководено от съветските сили. Тогава Генщабът сподели, че азовци ще бъдат върнати в Украйна след замяна. А проруските сили оповестиха, че готвят арбитражен съд против бранителите на " Азовстал ". 

Съпругата на командира на полка " Азов " Денис Прокопенко твърдеше, че азовци ги държат в допустими битови условия с лед следен телефонен диалог с мъжа й. Тогава той оповестява, че множеството ранени азовци са в колонията в Еленовка, която е на 20 км от Донецк. 

Колонията в Еленовка 

От началото на войната в Еленовка бе проведен " филтрационен лагер " за украински военнопленици, в това число и доброволци. Някои от освободените по-късно споделиха, че колонията е на изоставена територия с няколко двуетажни здания. 

В началото арестантите не бяха доста, споделя предприемачът от Мариупол  Евгений Малярчук. След това запомнаха да докарват от " Азовстал ". В един миг в колонията имаше 3000 души. Храната не стигаше. Почти нямаше вода. Цялата работа в колонията я правиха пленниците - готвене, почистване, разнасяне на вода. Тя беше така наречен техническа вода, която не става за пиянство "

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР