В режисьорските среди отдавна се носи мълвата, че романът на

...
В режисьорските среди отдавна се носи мълвата, че романът на
Коментари Харесай

Проклятието на „Майстора и Маргарита

В режисьорските среди от дълго време се носи мълвата, че романът на Михаил Булгаков „ Майстора и Маргарита " носи проклинание за креативните екипи, които се захванат да го слагат на театрална сцена или да снимат филм по съветския шедьовър. Един от основните герои в романа е самият Дявол, името му е Воланд. 

По време на постановките или фотосите на филми и сериали по това произведение се случват необясними странности и мистични нещастия. Когато режисьорът Владимир Бортко обмисля прослойка на сериала „ Майстора и Маргарита ", Олег Янковский (починал през 2009 на 65 г.), поканен за ролята на професора по черна магия Воланд, отхвърля да се снима с аргумента: „ Смятам, че Дявола, както и Бога, не би трябвало да се играе ". Сериалът на Бортко излиза през 2005 година. За 9 години след премиерата умират 18 души от екипа! Дали това са все случайности или за навлизането във владенията на нечистата мощ цената е човешки живот?Първа жертва на проклятието на 2 октомври 2005 година става артистът Александр Чабан, който играе следователят, водещ следствието против Воланд. Изчезнал малко преди премиерата. Намерен е безжизнен в квартирата си. Обстоятелствата, при които е настъпила гибелта, остават незнайни. Бил е на 47 години.На 28 септември 2006 година умира артистът Павел Комаров, който е в ролята на крадеца от пристанището. Във кино лентата и книгата това е персонажът, откраднал облеклата на къпещия се стихотворец Иван Бездомни. Комаров е водещ актьор от трупата на Царицинския спектакъл на младия фен и създател на музикалната тайфа „ Группа риска ".На 27 декември същата година от този свят си потегля 67-годишният Станислав Ландграф, който играе литературния критик Латунски, унищожил кариерата на Майстора.
На 27 април 2007 година умира националният актьор на Съюз на съветските социалистически републики Кирил Лавров, който брилянтно изигра в сериала Пилат Понтийски. В същия ден по време на зимен лов на риба, под леда пада и се дави Евгений Меркурев, играещ съвсем епизодичвата роля на счетоводител. В сериала двамата ги няма в нито един кадър дружно, тъй като героите им са от разнообразни столетия, само че си отиват от света в един и същи ден.
На 3 януари 2008 година на 54 години от рак на белите дробове умира Александр Абдулов - Коровиев-Фагот от свитата на Воланд.На 7 април 2008 година умира Андрей Толубеев, озвучавал Алоизий Могарич. Диагноза: рак на панкреаса.На 25 януари 2009 година умира артистът Юрий Оскин, изиграл ролята на портиера Николай.На 23 декември същата година умира Галина Баркова, изиграла ролята на продавачката на плодове.На 25 февруари 2010 година е открит мъртъв в квартирата си изпълнителят на ролята на поета Иван Бездомни - заслуженият актьор на Русия Владислав Галкин. Едва на 38 години.20 април 2010 година - умира Валентина Егоренкова, която е в ролата на здравната сестра в лудницата, където лежат Бездомни и Майстора.На 20 август същата година си отива Станислав Соколов, изиграл секретаря на Пилат Понтийски.11 август 2011 година - в тежка злополука умира Михаил Суров, един от артистите в епизодите, името даже отсъства от финалните надписи.10 май 2012 година - ненавършил 30 години умира и Станислав Пряхин, ролята му е на апаш, епизодична, името му не участва във финалните надписи.11 ноември 2012 година - от рак на белите дробове на 65 години умира Иля Олейников, изпълняващ ролята на финансовия шеф на вариетето - Римски.30 марта 2013 година - от израстък в мозъка умира Валерий Золотухин, изиграл ролята на Никанор Иванович Боси.На 5 април 2013 година, преди да е навършил 50, умира Дмитрий Поддубний - сътрудник на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), в сериала проверява изгубването на хора от скандалната квартира, където живее свитата на Воланд. В действителността проверяващите органи търсят повода за гибелта му във вътрешна мозъчно-черепна контузия.През май 2014 година умира Станислав Фесюнов, играе ролята на портиера в магазина Торгсин.Странното е, че неприятностите с филмирането и слагането на „ Майстора и Маргарита " са май единствено в Русия. Филмът „ Пилат и другите " на полския режисьор Анджей Вайда и италианско-югославската продукция  „ Майстора и Маргарита " на режисьора Александър Петрович не остават в летописите на киното като „ трагични " планове. 
Кинорежисьорът Владимир Наумов, който имал желание да снима филм по романа, споделя, че в съня му пристигнала вдовицата на Булгаков и му споделила, че никой няма да снима тази картина. Опитвали са се да осъществят планове по книгата по друго време режисьорите Елдар Рязанов, Елем Климов, Юрий Кара, само че или имало проблеми с вложителите и бюджетите, или възниквали проблеми с авторските права - все не се получавало. 
Единственният сериал е този на Бортко.  
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР