В редица месии се появи информация, че след като прекара

...
В редица месии се появи информация, че след като прекара
Коментари Харесай

Не, след една година в космоса ДНК на Скот Кели не се е променила

В редица месии се появи информация, че откакто прекара една година в космоса, астронавтът на NASA се е завърнал със обилни промени на ДНК.
Някои медии оповестиха, че след полета цели 7% от гените на Кели са се оказали аномални. Но чакайте малко, може би би трябвало да се замислим върху това, тъй като гените на индивида и шимпанзето се разграничават с не повече от 2%, а при двама инцидентни хора – с не повече от 0,1%.

Самият Скот Кели се учуди, когато разбра за разновидностите на свия организъм:



Но в тези материали погрешно са интерпретирани резултатите от проучванията на NASA. Объркани са две съществени понятия: измененията в последователностите на гените и измененията в равнищата на техните експресии, заяви научно известното издание National Geographic.

Експресията на гените е развой, при който информацията от гена се преобразува във функционален артикул – РНК или белтък. По време на акомодацията към външните условия живият организъм трансформира своята конструкция и функционалност посредством контрола на времето, мястото и количествените характерности на обособените гени.

Но както постоянно се случва, поясненията на генетиците никой не си направи труда да прочете. Интересно е, че туитът с новината има 5200 ретуита, а пояснението на генетика, на процедура опровергаващо тази информация, има единствено един ретуит. Още едно доказателство, че подправените вести се популяризират в обществените мрежи доста по-бързо, в сравнение с действителните обстоятелства. На тази тематика в Science е оповестена научна работа.

В опита Twins Study вземат участие няколко научни групи, които съпоставят идентичните (еднояйчни) близнаци Скот и Марк Кели, и се пробват да дефинират измененията в организма на Скот Кели след прекарана една година в космоса.

Научната работа по тематиката ще бъде оповестена по-късно тази година, а основата за неправилната интерпретация на данните е обявата на NASA с много смели формулировки.

Естествено, за никакви 7% промени на гените не може да става дума. В проучването се споделя за изменение равнището на експресиите на гените. Съвсем не е за удивление, че при микрогравитация организмът стартира да се приспособява. Изследването сподели, кои тъкмо гени са трансформирали своята експресия.

„Седем % от гените, трансформирали своята експресия по време на пребиваването в космоса са запазили своята изменена функционалност даже и след 6 месеца на Земята“ – сподели Кристофър Мейсън (Christopher Mason), началник на този опит. „Това напълно не значи, че ДНК на астронавта се е върнала към естественото си положение, както оповестиха някои медии„.

Мейсън добави, че смяната на експресиите на гените е естествена за човешки организъм, попаднал в стресова обстановка. Същите индикатори се следят при алпинистите и при водолазите. Това е типична реакция на човешкия организъм, попаднал в неподходяща конюнктура. Напълно естествено е микрогравитацията да докара до сходни промени.

Но в действителност, най-удивителният резултат от това проучване на организма на Скот Кели е извънредно забавният факт, че теломерите в окончанията на хромозомите в белите кръвни телца на астронавта са нараснали своите размери. Известно е, че теломерите понижават с възрастта с непрекъснатото разделяне на клетките. Всъщност тъкмо те са естественият биологичен ограничител на продължителността на биологичния живот на организма.

Незнайно по какъв начин, Артър Кларк се оказа прав, че безтегловността удължава човешкия живот.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР