В разгара сме на най-голямото спортно събитие през годината –

...
В разгара сме на най-голямото спортно събитие през годината –
Коментари Харесай

Мондиалът в Русия е най-скъпият досега

В разгара сме на най-голямото спортно събитие през годината – Световното състезание по футбол в Русия. Това е мотив за оценка на разноските и изгодите от организацията на такива конгреси. Настоящото състезание се обрисува като най-скъпото по рода си, като се конкурира с извършеното в Бразилия преди 4 години. Като цяло се оказва, че предстоящите изгоди от семейството на международни шампионати са доста по-малки от действителните.

Разходи

Организацията на най-мащабните спортни събития стартира с кандидатурата. Тя обгръща съставянето на учредителен комитет, наемането на консултанти, на уредници на събития и пътувания. Бюджетът на тези действия варира доста, само че всекидневно е най-малко 100 млн. $. Тези пари имат темперамент по-скоро на залагане, в сравнение с инвестиция – вероятността съответната страна да не бъде определена за хазаин е огромна, което значи, че те могат да бъдат изхарчени без никакъв резултат.

Следващата стъпка след избора на хазаин е построяването, обновяването или разширението на стадионите и в допълнение нужната инфраструктура – паркинги, пътища, линии за публичен превоз, от време на време и летища. Също по този начин може да се наложи построяването тук-там за престоя на туристите, както и за обслужването на останалите им потребности. След приключването на шампионата от вложенията се чака да се осъществят изгоди, само че също така те изискват разноски за поддръжка и поправки.

Текущите разноски са свързани със заплащането на личния състав и консумативите. Част от разноските се икономисват заради присъединяване на доброволци, само че по-важните действия изискват отплата за положения труд. Пример за това е защитата на такива събития, която се явява основен детайл поради скупчването на огромен брой хора на лимитирани пространства и повишения риск от терористични офанзиви.

Други разноски, които пораждат, са данъчни облекчения по време на шампионатите. Споразуменията сред държавата-домакин и ФИФА изискват установяването на зони, в които корпоративните сътрудници на международната федерация не се таксуват с налози върху продажбите и облагата. Оценката на такова съответно съглашение е, че то намалява данъчните доходи на Германия с към 272 млн. $ през 2006 година Подобни контракти са подписани и за идващите шампионати.

Налице са и разноски за обществото, които нормално не намират паричен израз при оценката на въздействието от семейството на футболни и други шампионати. В градовете, където се играят мачовете, се случват повече тапи, обири, незаконни дейности и вандалски прояви, а шумът е по-силен. Така популацията, което няма интерес към мачовете, може да понесе съществени неудобства и даже вреди.

Приходи

Основните източници на доходи от футболните мачове са от продажбата на билети, на правата за медийно лъчение на срещите и от спонсори. Други източници са стратегиите за лицензиране и продажба на спортни продукти, излъчвания на юбилейни монети и пощенски марки. Тенденцията е приходите от излъчването на мачовете по електронните медии да се усилват най-бързо и да имат максимален дял от общите доходи. Съществен принос за това имат цифровите платформи и обществените медии, които стават все по-популярни заради удобства достъп до тези технологии.

Ползите за стопанската система на домакина на международно състезание са в секторите строителство, търговия, хотелиерство и ресторантьорство, превоз, развлечения и спорт. Обикновено резултатите се получават по време на шампионатите. Дългосрочните изгоди вероятно са за тимовете, които употребяват обновените или напълно нови игрища. Те могат да предложат на последователите си по-комфортни условия по време на футболните мачове и надлежно да продават по-скъпи билети.

Непаричните изгоди от организирането на такова събитие са свързани с националната горделивост и с опцията да се гледат мачовете онлайн. Освен това семейството е обвързвано с високи разноски и по тази причина дребен брой страни могат да си го разрешат. Така организацията е обвързвана с по-високо самочувствие. Тези позитивни страсти се усилват доста, когато локалният народен тим завоюва международната купа.

Германия е образец за по-дългосрочни изгоди от организирането на международното състезание през 2006 година Те се отнасят най-много за немското футболно състезание – Бундеслигата. След приключването на международната купа се ускорява ползата към него – усилват се продажбите на билети и на продукти на участващите тимове. Нарастват сумите, получени по контракти за спонсорство. Интересът по света също се покачва, което подтиква приходите от продажба на права за лъчение на мачовете.

Световното състезание в Русия

В него вземат участие 32 национални тима, а мачовете се организират на 12 стадиона в 11 града. Общите разноски се чака да доближат сред 11,8 и 14,2 милиарда $. Над 70% от средствата се обезпечават от държавния и от районните бюджети. Всеки участващ тим се чака да получи най-малко 8 млн. $, до момента в който спечелилият – към 38 млн. $.

Според разнообразни източници първичният бюджет за реорганизация и възстановяване на стадионите, където се играят мачовете, е бил мощно надхвърлен. Например, изразходените средства за стадион Крестовский в Санкт Петербург са с 540% повече от плануваните. Това се дължи на нуждата от смяна в плана поради подозрения дали структурата ще издържи на неподходящите климатични условия. Освен това се е наложило тревното покритие да бъде напълно сменено, откакто не съумяло да премине инспекцията от ФИФА.

Друг образец за проблеми е стадион Фищ в Сочи. След Зимните олимпийски игри, извършени през 2014 година в Русия, се взема решение той да се трансформира посредством унищожаване на покрива. Той се употребява за мачове от международното състезание, само че никой тим от съветската лига не играе на него домакинските си срещи. Тоест или ще бъде нужна нова реорганизация, или стадионът ще бъде съвсем негоден след привършване на шампионата.

Въпреки това упованията на уредниците на събитието са, че чистият резултат за съветската стопанска система ще бъде позитивен. Те предвиждат повишение на брутния вътрешен артикул на Русия с сред 26 и 30 милиарда $ до края на 2023 година Тази оценка обаче би могла да бъде прекомерно повишена. Налице са голям брой образци от други шампионати, при които такива прогнози освен не се сбъдват, само че окончателните резултати са надалеч по-неблагоприятни от плануваните.

В кратковременен интервал най-големите изгоди обаче ще са за Световната футболна федерация. Очакваните доходи за ФИФА от провеждането на шампионата още през тази година възлизат на 6 милиарда $, което значи повишаване с ¼ по отношение на предходното състезание. Зрителите, които ще гледат мачовете по електронните медии, ще доближат 3,2 милиарда индивида, а приходите от продажбата на правата за това са към 3 милиарда $.

Видимото и невидимото

Някои разноски за стопанските системи обаче са сложни за идентифициране и остойностяване. Например, разноските за стопанската система на Англия при постигане на националния тим до финала на шампионата през 2002 година са оценени на 4,7 милиарда $, до момента в който при отпадане след първата фаза в групите те са 1,8 милиарда $. Те пораждат в следствие от отсъствия от работа, липса на централизация и неточности при осъществяване на служебните отговорности при незадоволителна отмора поради мачове в късните часове на денонощието или приложимост на алкохол и т. н. Оценката на загубите за целия свят по време на упоменатото състезание заради посочените фактори доближава 8,1 милиарда $.

Оценките на въздействието на сходни събития върху стопанската система на страната-домакин постоянно са субективни. Те се въздействат в огромна степен от ползите на хората от организационния комитет, които прекомерно постоянно могат да се разграничават от общите. Например, упованията на тези лица за високи приходи, свързани със съответното събитие, могат да ги подтикват да завишат голословно предстоящите изгоди за стопанската система на даден град, област или страна като цяло. Инвестиционните разноски за нужните игрища или друга инфраструктура могат да се отчетат като директни изгоди без значение какво се случва с тези обекти след приключването на шампионата.

Друг минус на тези оценки е, че постоянно се одобряват за правилни допусканията, които са препоръчани от организационния комитет. Почти постоянно се оказва, че тези допускания нямат нищо общо с действителността и в следствие от това оценените чисти изгоди са прекомерно високи или разноските са прекомерно ниски.

Например, организационният комитет на Световното състезание в Съединени американски щати през 1994 година планува чисти изгоди от 4 милиарда $ за американската стопанска система. Независими изследвания на данните след завършването на шампионата демонстрират, че градовете-домакини осъществят приблизително 712 млн. $ по-ниски доходи от плануваните. Цялостният резултат се показва в общи загуби в размер на 9,26 милиарда $. Тоест разликата с първичната оценка е отрицателна с повече от 13 милиарда $. От друга страна основни изгоди са налице за организации като локалната и международната футболна федерация и американската професионална футболна лига, които са с водещи позиции в организационния комитет.

Друг сходен образец е международното състезание в Германия през 2006 година Според множеството оценки то съставлява сериозен триумф. Организационният комитет осъществя чисти доходи от 155 млн. евро. Независимите изследвания обаче не откриват основни резултати за немската стопанска система. Те откриват, че повече германци са пътували в чужбина по време на шампионата, евентуално с цел да избегнат увеличението на шума, тапите и престъпността. Същевременно приходите от задграничните туристи в Германия през 2006 година са с едвам 60 млн. евро по-високи, в сравнение с през 2005 година


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР