Тези, които отричат или релативизират геноцида в Сребреница, нямат място

...
Тези, които отричат или релативизират геноцида в Сребреница, нямат място
Коментари Харесай

ЕС: Онези, които отричат геноцида в Сребреница, нямат място в Европа

Т ези, които отхвърлят или релативизират геноцида в Сребреница, " нямат място в Европа " , съобщи през днешния ден представителят на Европейски Съюз Петер Стано, оповестява Франс прес, като отбелязва, че изказването идва в миг, когато Общото заседание на Организация на обединените нации се готви да одобри резолюция, с която 11 юли да бъде разгласен за ден за възпоменание на геноцида в Сребреница - самодейност, която разгневи Сърбия.

" Европейски Съюз няма да толерира измежду своите членове, измежду своите сътрудници, никой, който се пробва да отхвърля геноцида (в Сребреница), да го релативизира или да възхвалява военнопрестъпници ", съобщи пред медиите в Брюксел Петер Стано, представител на дипломатическата работа на Европейски Съюз.

" Това е нещо, което споделяме на страните, които желаят да бъдат част от Европейския съюз ", продължи той. " Очакваме от всички политици от Западните Балкани да се въздържат от дейности или потребление на изразителност (...), които биха могли да се възприемат като неглижиране на жестокостите, случили се в Сребреница ".

" Въпросът дали в Сребреница е имало геноцид или не, не е въпрос на мнение. Това е решение на интернационалните правосъдни органи ", акцентира Петър Стано. Той добави: " Всеки, който се пробва да сложи това под въпрос, няма място в Европа ".

Сръбският президент Александър Вучич, чиято страна води договаряния за присъединение към Европейски Съюз, съобщи в понеделник, че ще отиде в Организация на обединените нации, с цел да изрази позицията на Сърбия преди гласуването на резолюцията, което може да се състои през идващите няколко дни.

" Някой би трябвало да даде отговор на тези, които упрекват сърбите, че са геноциден народ, и аз ще им дам отговора, който заслужават ", съобщи той пред медии в Белград.

През април в Организация на обединените нации бе препоръчана проекторезолюция, която приканва 11 юли да бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на геноцида, осъществен в Сребреница през 1995 година, и която осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Босненските сърби, Сърбия и нейните съюзнически страни в Организация на обединените нации не признават геноцида и са срещу приемането на резолюцията.

Припомняме и тази изложба от нашия списък: 

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР