В разгара на отоплителния сезон абонати на "Топлофикация София" се

...
В разгара на отоплителния сезон абонати на "Топлофикация София" се
Коментари Харесай

Софиянци АЛАРМИРАТ: Топлофикация завишава сметките!

В разгара на отоплителния сезон клиенти на "Топлофикация София " се оплакаха, че са получили високи сметки. Според тях топлинното сдружение им е начислило двойни сметки спрямо предходната година по същото време. От "Топлофикация " обаче оправдаха сумите с нов способ, по който пресмятат сградната апаратура в блока.

Блок 119 е един от високите в столичния квартал "Лозенец ". В 20-те етажа живеят толкоз хора, колкото в едно малко село. От няколко седмици главният проблем за жителите му е октомврийската сметка за парно, сподели Българска национална телевизия.

"За следващ път и тази година "Топлофикация " на изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, спомагателни разноски за уреди, без измервателни уреди върху тях. Като "Топлофикация " желаят да ни кажат, че тези тръби, които минават, половината от тях внезапно са станали на радиатори ", споделя Драгомир Стефанов, който живее в блока.

За да стига бързо топлата вода до последният 20-ти етаж, и в този блок има два кръга апаратура. Първият обслужва живеещите до 8 етаж. До там през всеки апартамент минават 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите са две. Те зареждат втория кръг. До тази година всички в блока получавали идентични сметки за сградната апаратура.

С новия отоплителен сезон нещата се трансформират. На клиентите до 8 етаж им е начислена двойна такса сградна апаратура поради множеството тръби. Във месечната фактура е маркирано като "отоплително тяло без апарат ". "Миналата година целият сезон, без топлата вода, е бил 225,86 лева, тази година е 537,36 лв. ", сподели Стефанов. "В случая, двойно! Те са ни ги начислили на цялостна мощ, на база на някакъв коефициент, който е открит по някакъв техен математически метод ", разясни той.

"Преди няколко години целият блок сложихме най-модерните уреди за премерване с отдалечено отчитане, с цел да може да няма разминавания. Да се регистрира всеки месец, с цел да нямаме такива изненади ", посочи още Драгомир Стефанов.

От "Топлофикация София " и топлинния счетоводител на блока обясниха, че новата такса сградна апаратура била начислена след инспекция.

"Проверката през месец март 2017 година беше осъществена по искане на "Топлофикация София ", защото установихме, че постройката попада в листата с тези здания, при които има отдадена сила от сградната апаратура, повече от 50%. След инспекцията установихме, че би трябвало да се начисляват суми и за така наречен втори кръг ", обясни Елизабет Павлова от "Топлофикация - София ".

Живеещите в блока писали за казуса си до омбудсмана, Столичната община и Комисията за отбрана на потребителите. Но всичките им писма били препращани към "Топлофикация ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР