В рамките на следващите десет години недостигът на специалисти у

...
В рамките на следващите десет години недостигът на специалисти у
Коментари Харесай

До 10 години оставаме без специалисти във всичко

В рамките на идващите 10 години дефицитът на експерти у нас ще засегне всички сфери и системи, установи през днешния ден във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той изясни, че младежите, които ще навлизат на пазара на труда, ще бъдат едвам две трети от тези, които ще излизат от него. Най-големият дефицит ще бъде на механически фрагменти с професионално и висше обучение и там ще бъда най-голямата социална и икономическа загуба, в случай че ние не осигурим минималния брой експерти, разяснява министърът. Той добави, че през последните години има незадоволително търсене на инженерно-техническо обучение, както в професионалното, по този начин и във висшето обучение и по тази причина политиките са ориентирани към привличането на повече деца и студенти в тези професионални посоки.

" Може би огромното деформиране идва от системата на учебното обучение, тъй като малко възпитаници вземат решение да поставят матура по математика, физика, химия ", сподели Вълчев. Той изнесе данни, че по математика се явяват едвам 2000 ученика, над 200 по химия и по физика, и не могат да бъдат захранени инженерно-технически и природоматематическите, даже икономическите специалности. Работодателите търсят икономисти, само че с положителни знания по математика, уточни Вълчев.

Министърът разяснява още, че главно предизвикателство пред просветителната система и родителите е да бъдат накарани децата да четат. По думите му четенето от екрани не благоприятства по-задълбоченото четене, счита Вълчев. Той изясни, че построяването на функционална просветеност става с четене, решение на задания и посредством провокиране на децата да учат отвън учебно заведение. По тази причина всички просветителни системи се префокусират от даването на познания към провокирането на интереса за учене, уточни той.

Диктовката при Националното външно оценяване след четвърти клас не трябва да тормози никого, сподели още Вълчев. По думите му диктовката от аудио файл ще бъде задоволително мудна, съобразена с равнището на децата. Веднъж ще се изчете целия текст, по-късно на смислови елементи с повторения, дикцията на четящия ще бъде ясна. Министърът сподели, че от външното оценяване след четвърти клас не зависи бъдещето на децата. Най-важното е да се проучват резултатите на децата на учебно равнище, да се видят къде са дефицитите и да се работи с тях. Не желая положителни резултати от външното оценяване, а желая всяко учебно заведение да прави старания да преодолява просветителните компликации на децата и да работи с тях съгласно дефицитите им, уточни министърът.

В отговор на въпрос за външното оценяване за десетокласниците, което ще се организира за първи път тази година, министърът изясни, че форматите са оповестени. Той бе безапелационен, че това външно оценяване също не трябва да тормози никого. По думите му евентуално към 25 % от дилемите и въпросите ще бъдат ориентирани към меренето на умения, т.е. няма наложително да изискват заучаването на материал, текстове, създатели. В бъдеще този % ще се усилва, в случай че желаеме да накараме децата по-малко да заучават и повече да четат и да образуват учения, изясни Вълчев.

Министърът сподели, че се разисква въвеждането на наложителна предучилищна подготовка на децата на четири години. В момента 78 % от децата на тази възраст са записани в системата на предучилищното обучение. При петгодишните този % е 91, а при шестгодишните - 92-93 на 100. Проблемът е, че от необхванатите деца три четвърти са от фамилии, които нямат отношение към образованието и чиито майчин език не е български.

През тази година има нарастване с близо 600 милиона лв. на средствата за обучение единствено с източник държавния бюджет, без средствата от Европейски Съюз, сподели Вълчев, като посочи, че главната част от тях са за хонорари. Увеличени са доста и средствата за компенсации при пенсиониране.

Министър Вълчев по-късно през днешния ден ще посети общините Долни Чифлик и Дългопол, а на следващия ден визитата му в региона продължава със срещи в Провадия и Суворово.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР