В рамките на преговорите за политиката на бъдещия кабинет, днес

...
В рамките на преговорите за политиката на бъдещия кабинет, днес
Коментари Харесай

Парите на пенсионерите няма да се намаляват след 1 януари

В рамките на договарянията за политиката на бъдещия кабинет, през днешния ден " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Демократична България " разискваха предложенията си в обществената политика. Идеите бяха великодушни, само че за обезпечаване на средствата за това съвсем не стана дума. Част от партиите бързат с въвеждането на краткосрочни антикризисни ограничения. Когато се стигна до уточняване на точките, по които има съгласие, Асен Василев, който води договарянията от името на " Продължаваме промяната ", предизвести, че част от предложенията няма по какъв начин да влязат в бюджет 2022 година

Асен Василев избра да подчертава върху нуждата от усилване на контрола в обществената система. Едното му предложение е обществени помощи да не се дават на лица, които не са трудоспособни. " Ако някой може да работи, той би трябвало да работи, а не да разчита на обществени помощи ", сподели Василев. Второто му предложение е да се вкарат огромни санкции и криминализиране на доплащането на ръка над публично заявените заплати, като те ще важат освен за работодателите, а и за счетоводителите, които обслужват тази процедура, и за самите лица.

Най-активни в полемиката по другите оферти бяха Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, като сред тях бяха и главните разминавания. Включена в експертната група на левицата, Емилия Масларова взе отношение по всички тематики, постоянно редактираше записите в окончателния документ и подсети за времената, в които управляваше обществената политика като министър в държавното управление на Сергей Станишев.

 

ДОГОВОРКИТЕ

С бюджет 2022 година пенсионерите няма да получават по-малко пари от получаваното до момента - тази дефиниция предложи Асен Василев на партиите, които имат разнообразни хрумвания за преизчисление и нарастване на пенсиите. Ясно решение обаче по какъв начин тъкмо ще стане това не се чу.

Големият проблем е с добавките от 120 лева, които би трябвало да се изплащат единствено до Нова година. От Коледа влизат в действие нови нараствания и преизчисление на пенсиите, само че те няма да са толкоз огромни като добавката. Ако пък тя бъде непокътната, хората на минимална пенсия ще получават 490 лева - несъразмерно доста на фона на останалите пенсии. В същото време се чуват гласове, че мъчно ще се лишават добавките на възрастните, които са най-голямата сума, която те са получавали в миналото. Предстои и да се вкара механизъм пенсионерите под линията на беднотия да бъдат подпомагани до нея през общественото подкрепяне.

Според Асен Василев е належащо да се направи самостоятелно пресмятане за всеки пенсионер, с цел да се реализира оптималната правдивост. След като не се споразумяха към съответна мярка, партиите записаха доста по-обща дефиниция, че ще се търси механизъм за обективна актуализация на пенсиите, който да е резистентен във времето.

Сблъсък се получи сред Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия във връзка с втория дирек. Българска социалистическа партия цитира опита на непознати страни, където този дирек бе оценен като неефикасен и се разгласи срещу да се усилва осигуровката за втора пенсия. Има Такъв Народ пък счита, че нашата система би трябвало да почне повече да акцентира самостоятелния принос, а това е допустимо с повишение на тежестта на втория дирек. В последна сметка и тук бе записано, че ще се прави разбор на пенсионната система.

Максималният застрахователен приход ще бъде привързан като % от междинната работна заплата, предложи Асен Василев. Българска социалистическа партия желае той въобще да отпадне, само че " Продължаваме промяната " се разгласи срещу това. " Трябва да има подобен таван и той би трябвало да е предвидим и да се повишава, когато се повишава междинната работна заплата ", разяснява Василев. " Ама да не го понижим по този начин ", разтревожиха се Георги Гьоков и Емилия Масларова. " Процентът може и да е 300, няма да го понижим ", подсигурява Василев.

Сред партиите има единогласие, че минималната заплата би трябвало да бъде % от междинната. Има Такъв Народ предложи тя да е 50% от междинната. Българска социалистическа партия поддържа, само че предизвести, че това не може да стане незабавно и би трябвало да се запише с небосвод до края на мандата. " Продължаваме промяната " се съгласи, че би трябвало да има обвързване на минималното заплащане със междинното за миналата година.

Изобилието от хрумвания за поддръжка на младите фамилии докара до неспособност да се запишат общи ограничения. Част от партиите бързат с настояванията си, само че Асен Василев предизвести, че остойностяването в бюджет 2022 надали е допустимо на този стадий. " Ако в този момент отложим записването на съответни ограничения, ще ги отложим с най-малко една година ", разяснява Георги Гьоков. " Но тези оферти изискват много сметки ", подсети Василев.

-------------------

Какво желаеха партиите?

 

Българска социалистическа партия не се отхвърля от ново преизчисление през осигурителния приход

 

Във встъпителното си ревю, Георги Гьоков от Българска социалистическа партия изрази вяра да не се стигне до наддаване сред партиите.

120-те лева добавка на всички пенсионери би трябвало да бъде непокътната до края на изключителната конюнктура, счита Българска социалистическа партия. Към момента решението е тя да се отпуска до края на годината, защото от Коледа влизат в действие редица нараствания - на минималната пенсия, на оптималната, на обществените, както и преизчисление на всички пенсии с по-висок коефициент за всяка година автентичен застрахователен стаж.

Левицата не се отхвърля и от настояването си да се преизчислят пенсиите с по-съвременен застрахователен приход - за 2018 година, защото плануваното в този момент нарастване е заслужено, само че ще усили разликите сред старите и новите пенсии, които така и така са в границите на 3-4 пъти. Българска социалистическа партия удостоверява и настояването си пенсионерите под линията на беднотия да бъдат подкрепени до нея през обществената система, както и да продължи да се усилва тежестта на всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула. " Еми, прощавай, само че не приказваме тук за бюджета на Съединени американски щати ", вметна по този мотив Мика Зайкова от Има Такъв Народ.

Георги Гьоков изиска редица антикризисни ограничения като опция за отсрочено заплащане за хора, които не могат да си платят едновременно битовите сметки, енергийни помощи и други В програмата на Българска социалистическа партия са и други от дълго време предлагани ограничения като безвъзмездни детски градини, обвързване на втората година майчинство с минималната заплата. Левицата желае и безвъзмездни медикаменти за деца до 14 година - нещо, което бе обсъждано и на здравните договаряния.

 

Има Такъв Народ предлага нарастване на вноската за втория дирек

 

" ИТН " стартира своето ревю с оферти за незабавни ограничения в поддръжка на хората. Партията предлага да се вкара специфична линия на енергийна беднотия. Интересна е концепцията, изложена от Теодора Пенева (кандидат за обществен министър във втория проектокабинет на Има Такъв Народ,) за подкрепяне на родителите - това да става под формата на потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца разсрочена в интервал от 7 години.

Има Такъв Народ желае да се направи обзор и оценка на всички антикризисни ограничения, с цел да се знае дали този пакет е покрил потребностите на жителите, дали има потребност от браншово разделяне и прочие На тази база може да се направи разработка на по-ефективен антикризисен проект, счита Пенева.

Мика Зайкова изиска цялостна пенсионна промяна, преразглеждане на категориите за пенсиониране, с цел да не изтичат безсмислено средства за ранно пенсионери на фона на актуалните технологии в работата. България е с най-нисък % на заменяне на прихода при пенсиониране (около 41% в момента), а в Европа е 70%, като в скандинавските страни надвишава 80%.

Зайкова повдигна въпроса и за минималната заплата, като поддържа заложеното в проектодиректива на Европейска комисия обвързване на минималното заплащане със междинната заплата. Идеята там е минималната заплата да е 50% от междинната за съответната страна. Минималната пенсия би трябвало да приближи в средносрочен проект издръжката на живот, а не да я ориентираме по линията на беднотия, разяснява още Зайкова.

Интересни оферти Има Такъв Народ направи и за втория дирек. Там, съгласно партията, би трябвало да продължи да се усилва вноската, която се отделя от общата пенсионна осигуровка за универсалните фондове. В момента тя е 5% и стои на това състояние от години. Има Такъв Народ счита, че тя би трябвало да се усилва до постигане на съответствие 50/50 за двата стълба в границите на 15 години.

Има Такъв Народ също се разгласи за нарастване на оптималния застрахователен приход, като коментарът на Мика Зайкова тук бе: " 3000 лева обрича сегашните работещи със заплати по 10-20 хиляди лева на беднотия ".

 

Демократична България изиска обособен бюджет за възрастните хора

 

Да се отдели бюджетът за възрастните хора, който в този момент е разграничен сред пенсионната и здравната система, предлага " Демократична България ". Това, съгласно тях, ще увеличи качеството на обществените услуги и ще притегли дори пенсионери от Западна Европа. Партията предлага обособяване на дълготрайните грижи за хора с увреждания, хронични болести и възрастни в независим застрахователен риск - това значи нова осигуровка. Владислав Панев окачестви като положителна концепцията на Има Такъв Народ за увеличение на каузи на втория дирек.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР