В рамките на изследването, което направихме с български майки по

...
В рамките на изследването, което направихме с български майки по
Коментари Харесай

Манолова: Има двойни стандарти при храните, проблем са и добавките - т.нар. Е-та

В рамките на проучването, което направихме с български майки във връзка с съществуването на двойни стандарти в храните и изключително при детските храни, се натъкнахме на казуса с добавките, така наречен Е-та. Това са оцветители, консерванти, емулгатори, подсладители, набухватели, които в разнообразни европейски страни се употребяват с друга периодичност.

Това съобщи омбудсманът Мая Манолова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Общественият бранител взе присъединяване в конференцията „ Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата ”.

Има европейски правилник, че възможни за потребление са 337 Е-та в избрани концентрации, продължи Манолова. Но терзанието измежду младежи и родители е дали има благонадежден надзор върху концентрациите им в храните, както и когато се натрупват Е-та в ежедневния банкет на повече от една храна. Питат и какво се случва при комбинирането на разнообразни Е-та, означи Манолова и добави: приказваме за шарените бонбонки, сладкиши, питиета, торти и други Проблемът е с надеждността на контрола и с натрупването на повече Е-та, повтори тя.

Има проучване на български учени във връзка с концентрацията на Е-та, което също ще бъде показано на този конгрес. Призовах към повече научни проучвания на равнище Европейски Съюз за въздействието на храните върху човешкия организъм и изключително върху децата, защото това не е във опциите на една европейска страна, сподели Манолова. Необходим е и обединен надзор във всички страни-членки, по опция - от обединен орган, добави тя.

Омбудсманът показа две момчета - Венелин Чакалов и Александър Чаушев, възпитаници в 12 клас от Езиковата гимназия в Смолян, които са създатели на мобилно приложение E-FOOD SCANNER, което популяризират гратис. То сканира етикетите на храните и демонстрира добавките в тях, както и Е-тата, включени в тях и какви са вероятните отблясъци върху организма. Приложението е спечелило премия предходната година за нововъведения, представяно е и в Екологичен потенциал.

„ Ние стигнахме до извода, че нашите възпитаници въобще не се хранят здравословно и това ни предизвика да създадем това мобилно приложение, с цел да ги предпазим ”, съобщи едно от момчетата. За 8 месеца към 10 000 души са си изтеглили приложението, което е знак, че хората у нас желаят да се хранят здравословно.

Венелин и Александър демонстрираха пред медиите по какъв начин се употребява приложението и какви резултати дава. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР