В рамките на форума Брюкселски диалог“ – инициатива на руските

...
В рамките на форума Брюкселски диалог“ – инициатива на руските
Коментари Харесай

Как ще падне режимът на Путин: планът на руската опозиция

В рамките на форума „ Брюкселски разговор “ – самодейност на съветските демократични сили и на Европейски Съюз – съветски опозиционери в заточение разискаха в Европарламента в Брюксел нова демократична тактика. Сред участниците имаше доста познати имена – Михаил Ходорковски, Жана Немцова, Дмитрий Гудков, Владимир Милов, Максим Кац, Борис Акунин, Галина Тимченко, Евгений Киселев, Екатерина Шулман, а Гари Каспаров и Дмитрий Муратов се включиха в разискването посредством видеовръзка. На срещата обаче нямаше никой от сътрудниците на Алексей Навални, а по-късно уредниците прецизираха за Дъждовни води, че неговите представители са се отказали от присъединяване.

Много от изказалите се на форума се позоваха на Берлинската декларация, призната от съветската съпротива на 30 април. В нея 68 представители на съветското демократично придвижване дефинираха войната в Украйна като незаконна и се оповестиха за премахването на режима на Владимир Путин, за репарации за нанесените на Украйна вреди, за наказване на военнопрестъпниците и освобождение на политическите пандизчии и военнопленниците.

Михаил Ходорковски акцентира, че присъстващите не съставляват цялото население на Русия, а единствено антивоенната и демократична част от съветското общество, което персонално той се надява, че ще дефинира бъдещето на страната.

" Първо – победа на Украйна, а по-късно – демократизация на Русия "

Според Ходорковски, с цел да се обезпечи демократично бъдеще на Русия, опозицията би трябвало да се научи да работи дружно. " За нас въобще не стои въпросът за средно- или дълготрайно уреждане с Путин. Този режим би трябвало да бъде погубен. Просто няма различен път към спокойно, обикновено бъдще - освен за Русия, само че и за Европа и целия свят ", съобщи той.

Задължително изискване за каквато и да е смяна в Русия е успеха на Украйна, съобщи на собствен ред Гари Каспаров: " Само цялостният погром на армията на Путин в Украйна може да проправи пътя към демократизацията на Русия ". Според него няма гаранция, че страната ще стане демократична, само че шансът на опозицията да работи дружно с Европа би трябвало да бъде употребен. " Основното за нас на тази среща е да разработим тактика за взаимна работа и да се подготвим за момента, когато армията на Путин ще бъде победена ", съобщи Каспаров.

Различни сюжети за преход

На форума бяха разисквани разнообразни сюжети за стремежи преход на Русия от авторитаризъм към народна власт, да вземем за пример при положение на цялостно или отчасти проваляне във войната с Украйна и следващо рухване на режима на Путин. Никой от ораторите обаче не се нае да планува по кое време и по какъв начин тъкмо може да се случи това.

„ За да не се опасява Западът от хаоса, който може да настъпи вследствие на военно проваляне на Москва, той би трябвало да види опциите за развиване на демокрацията в Русия след войната. Ако не ги вижда, ще се колебае дали да даде задоволително оръжие на Украйна “, съобщи уредникът на срещата - литовският евродепутат Андрюс Кубилюс.

" Така че опцията за преход към народна власт в Русия зависи от успеха на Украйна. Победата на Украйна зависи от западните доставки на оръжие, а тези доставки зависят от вярата на Запада, че Русия може да се трансформира в демократична страна. И най-после - тази религия зависи от способността на съветската съпротива да убеди Запада в своята тактика и в това, че е единна “, акцентира той. В противоположен случай Западът може да се изкуши да одобри разновидността за " бързи мирни договаряния и за безмълвно единодушие с един властнически режим ", предизвести евродепутатът от ЕНП.

Сваляне на режима на Путин с оръжие в ръка

Чуха се и сериозни гласове. Алексей Барановский от Политическия център на съветската въоръжена съпротива уточни, че липсва конкретика и упрекна участниците, че са се събрали единствено за приказки. " Истинската политика през днешния ден се прави от хората с оръжие в ръка – в ‘Руския доброволчески корпус‘ и легиона ‘Свободата на Русия‘ “, акцентира той. По думите му в Белгородска област към този момент се основава територия, освободена от путинизма, в която би трябвало в този момент да се сътвори краткотрайна администрация и да се прокарат нови закони. „ За това би трябвало да приказваме тук, а не по какъв начин ще се върне опозицията и ще взе участие в изборите “, съобщи Барановский.

Руската съпротива се опасява да приказва за въоръжена битка в името на демокрацията в страната, счита още той. На въпрос против кого би трябвало да се насочат оръжията, представителят на въоръжената съпротива отговори, че на първо място против Евгений Пригожин и неговите обединения. " Армията ще бъде отчасти довършена от украинските въоръжени сили при идната контраофанзива, а когато Украйна освободи и Крим, ще настъпи парализа на системата, а съветската войска и генералите от сигурността ще стартират да се преструват, че не са получавали заповеди. Така армията ще бъде саботирана - тъкмо както когато стартира да се разрушава режимът на Янукович в Украйна. А Пригожин няма да се откаже от властта толкоз елементарно ", предвижда Барановский. Според него съветските служби за сигурност и армията ще застанат на страната на спечелилия в тази битка.

Русия няма бъдеще, в случай че не се върне към интернационалното право

Все отново форумът предприе и една съответна стъпка: беше направена Брюкселска декларация - като принос към дебата за основаването на арбитражен съд за висшето съветско управление за закононарушенията, вършени в Украйна. " Това е доста значима полемика и гласът на съветското общество би трябвало да бъде чут ", акцентира един от създателите на декларацията, експертът по интернационално право Глеб Богуш.

Посочено беше също по този начин, че пълностоен мир в Европа не е вероятен, до момента в който Русия не се върне към интернационалното право, неразделна част от което е и отговорността на държавните ръководители за осъществените закононарушения. „ Не може да има мир без правдивост ", акцентира Богуш.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР