В рамките едва на няколко дни получихме три лоши новини

...
В рамките едва на няколко дни получихме три лоши новини
Коментари Харесай

Три тежки удара за руската космонавтика: Протон-М в пенсия, няма пари за Протон-Медиум, Европа се отказва от Союз на Куру

В рамките едвам на няколко дни получихме три неприятни вести за съветската галактическа индустрия…

Първо, съветските медии ни осведомиха, че Рогозин (ръководител на Роскосмос) възнамерява окончателното пенсиониране на тежкотоварната съветска ракета “Протон-М ”. Оттук насетне целите ще са свързани с създаването на нови ракети “Ангара ” [1].

Краят на “Протон-М ” не е неочакван. Само допреди няколко години, докъм 2014-2015-та, тази ракета беше преобладаваща на сателитния пазар. Но през последните три години полетите на ракетата понижиха със 75%. Авариите зачестиха, а сателитните разработчици почнаха закупуват задачи на по-евтини ракети като американската “Фолкън 9 ”. Съгласно обява на Анатолий Зак [2] предприятието-производител ГКНПЦ “Хруничев ” търпи страховити загуби. През 2017-та тези загуби възлизали на 23 милиарда рубли, заради което била поискана помощ от съветското държавно управление в размер на 30 милиарда рубли.

Не е ясно по какъв начин преходът към “Ангара ” ще стане. Напомням на читателите, че за пръв път новите ракети летяха през 2014-та година, един път в лекотоварен и един път в тежкотоварен вид. Но оттогава насам има съвсем цялостно мъртвило по отношение на “Ангара ” и никакви нови полети. Пак по данни от Зак, по подигравка на ориста Русия нараснала дълга на ГКНПЦ “Хруничев ”, защото били наложени финансови санкции на предприятието заради неизпълнения на уговорките. Освен това съгласно слуховете в съветските медии ракетите “Ангара ” не се чакат да бъдат по-евтини от “Протон ”, дори напротив… през днешния ден цената на една ракета “Ангара-А5 ” в тежкотоварен вид е равносилна на тази на две ракети “Протон-М ”.

Голямата вяра за комерсиалното развиване на Русия беше обвързвана с създаването на лекотоварни и среднотоварни разновидности на Протон – “Протон-Лек ” и “Протон-Медиум ”. Счита се, че в случай че тези ракети бъдат въведени в употреба, цената им ще е равносилна на тази на американските ракети “Фолкън 9 ”, заради което ще са конкурентноспособни. Има единствено един проблем – с цел да се разработят двете ракети, има потребност от първичен капитал. Ето го и вторият удар – преди броени дни Зак оповести, базирайки се на съветски медии [4], че подобен капитал няма. Точно по този начин, Русия няма пари, с цел да създаде най-малко “Протон-Медиум ”, заради което планът е замразен.

Не ще и дума, тъжна вест за ракетите “Протон ” и наподобява, че Русия губи този дял от пазара. Но въпреки и с тази загуба, към момента изглеждаше преждевременно да разгласяваме гибелта на съветската космонавтика. Нали към момента главната ракета “Союз ” е в устойчиво състояние? От една страна Русия е в преференциална позиция – понастоящем корабите “Союз ” са единственият метод за транспорт на хора до “Международната галактическа станция ”. От друга страна Европа изстрелва съветски ракети “Союз ” от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Но в този момент към този момент и този бранш на съветската галактическа промишленост е заплашен. Монополът на Русия върху пилотираните изстрелвания няма да продължи постоянно. Както писах през днешния ден [5], от СпейсЕкс към този момент са дали първия транспортен съд за пилотируеми потребности “Кру Драгън ” в хангарите на НАСА. Това ще рече, че след 7-годишно спиране от края на галактическите совалки, американската организация още веднъж разполага с пилотиран галактически транспортен съд. Скоро той ще бъде изстрелян за пръв път в тестов, безпилотен режим, след което американските астронавти ще могат да летят на него. При това СпейсЕкс не е единствената компания в Съединени американски щати – Боинг също създава транспортен съд “Старлайнър ”, който може да е подготвен до края на годината. 

За Русия остава единствено закупуването на ракети “Союз ” от европейците. И ето третия и финален удар за съветската галактическа промишленост. Руските медии оповестиха [6], че европейците обмислят да се откажат от полетите на “Союз ” от космодрума Куру. Това ще стане след въвеждането на новата европейска ракета “Ариана 6 ” в употреба. Засега първият полет на ракетата е плануван за 16-ти юли 2020, въпреки че може да бъде отсрочен за след още към година. Но един път влезе ли в употреба, съветските ракети “Союз ” стават ненужни.

Космическите специалисти са безапелационни, че навлизаме в доста тежки години за съветската космонавтика. След 2020 година тя ще се бори безусловно за оцеляване. С неналичието на нови разработки, с остаряването на старите руски ракети и техните уреди, Русия бързо се трансформира в неконкурентноспособна на все по-динамично развиващия се частен галактически пазар. Постепенно навлизаме в действителност, в която никой няма да има потребност от съветски галактически ракети… Никой не съумя да планува тази действителност – както загатнах, допреди три години мястото на Русия на пазара на изстрелванията изглеждаше непоклатимо. 

Излитане на “Союз-СТ ” от Куру през 2018 година. Скоро тези стартове могат да влязат в историята. Photo credit: Arianespace

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР