В проекта на Христо Иванов и Атанас Атанасов се среща

...
В проекта на Христо Иванов и Атанас Атанасов се среща
Коментари Харесай

Такситата с първа реакция за проекта на Хр. Иванов

В плана на Христо Иванов и Атанас Атанасов се среща на няколко места съветската писмен знак „ ЬI ”, преписали са го от Максим Държавата първо да спре незаконните транспорти, упорства Спас Атанасов, ръководител на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи в особено изявление за СТАНДАРТ
Да се даде опция на мобилни приложения за споделено пътешестване като “Юбер ” да се върнат на пазара у нас, планува смяна в Закона за автомобилните транспорти, импортирана в първите дни 45-ото национално заседание от депутатите от “Демократична България ” Христо Иванов и Атанас Атанасов. Проектът бе коментиран като опит да се подкрепи връщането на " Юбер " у нас.  " Стандарт " потърси за реакция Спас Атанасов, ръководител на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи. Ето неговия експертен коментар на импортирания законопроект.

- Г-н Атанасов, успяхте ли да обсъдите към този момент предлагането на депутатите от „ Да,България “ Христо Иванов и Атанас Атанасов за промени в Закона за автомобилните транспорти?

- В нашата фейсбук група се организира едно незабавно допитване и две трети от сектора са срещу предложенията на „ Да,България “. Една трета споделят, дано да изчакаме да забележим, може пък да е за хубаво.

- В предлагането се приказва за облекчение на режима за регистрация, само че това отваря вратите за " Юбер ", които си потеглиха от България преди време, както и за Максим, по какъв начин гледате на това?

- Аз доста добре се срещнах с предлагането. Най-важното безпокойство в сектора е, че като се направи подобен омекотен режим, тези, които сега возят, имам поради " Максим ", които не са в жълтите коли, те ще продължат да пиратстват. Наказателният кодекс планува затвор за незаконен транспорт. Преди няколко месеца влезе в действие закон, в който инкриминира незаконните транспорти. Между другото не е неприятно да подчертаем, че Наказателния кодекс преследва освен водача, само че и клиента, само че това е друга тематика.

- Казвате, че " Максим " не престават да работят у нас?

- Да, не престават. Това приложение, тази компания Максим, дава адреси на клиенти и на водачи. И страната не може да се оправи с това състояние, прави понякога акции по предложение и напън на баршовите организации на такситата. Акциите са понякога, от кумова срама. Десетина, петнайсет водачи са изгорели при тези акции обаче ние имаме информация, че незаконните коли са доста повече и са над хиляда, даже са към две хиляди.Нашето мнение е, че страната би трябвало да се оправи като цяло с незаконните транспорти. Ние малко се съмняваме, че „ Да, България “ с техните проценти в Народното събрание, ще съумеят да получат утвърждение по това тяхно предложение. Освен това, в случай че в действителност се облекчи режима, някои от тях ще станат легални, други ще продължат да транспортират незаконно. И тогава ще стане страшна каша, тъй като няма да има надзор. Някои ще продължат да возят като полулегални. Ето да вземем за пример " Максим " е ясно, че са незаконни, обаче страната не може да се оправи с тях. Когато такситата направиха митинг и Комисия за защита на конкуренцията ги осъди, те останаха без адрес в София и без шеф. И до ден сегашен, към този момент две години, тази компания няма шеф. Тоест, е във въздуха. Мога да ви дам свеж образец, водач, който е същинско такси, употребява приложението на " Максим ", клиентите го молят да им скапе две по 10 лв., след което бягат освден с неплатената сметка от 50 лв., само че и с банкнотите на водача. Освен това, те нямат и уебсайт, в случай че влезете в българския уебсайт на " Максим ", той непосредствено ви препраща към съветския.

- Но онлайн услугите се развиват, по какъв начин съгласно вас би трябвало да се управлява процесът?

- С множеството компании, които оперират във виртуалното пространство има сериозна връзка, в това число и с Гугъл. Регистрирани са в комерсиалния указател, данните за компанията са обществени. Докато това с " Максим " е някакъв тип машинация, а страната не се бори с тях. Относно Юбер, те са културна компания, когато схванаха, че работят в нарушаване на българските закони, си събраха багажа и се изнесоха, до момента в който " Максим " две години се крият като партизани.

А по отношение на " Юбер ", дано се върне, само че да съблюдава законите, тъй като преди време Юбер споделяха: ние не правим таксиметров транспорт, а споделено пътешестване. След няколко години обаче всички европейски съдилища признаха, че " Юбер " прави тексиметрова услуга и това би трябвало да се контролира и да се записва. Ако се съобразят с това, да заповядат.

-Какво оферирате вие, браншовите организации на таксиметровите услуги?

- Ние не сме съгласни да се прави каквото и да било, до момента в който не се създаде правилник за приложенията и всичко касаещо виртуалното пространство и таксиметровите транспорти. Тази мобилни приложения би трябвало да се записват в Министерството на превоза и известията. Така при нарушаване ще може да се лишава лиценза. Ако законопоректът внесе в действителност облекчения, ние ще се възползваме от тях, само че си остават опасенията, че ще стане неразбория, в която елементарно се вършат нарушавания.Това, което забелязах в плана е първо, че има доста механически неточности. Любопитното е обаче, че в текста на няколко места се среща съветската писмен знак ЬI. Тази писмен знак я има на няколко места в законопроекта, който е вкаран в Народното събрание. Имаме подозрение, че текстът е взет напряко от максимците и Христо Иванов го е внесъл без даже да си направи труда да го прочете. Не разбирам и това, че първият закон, който той вкарва е за такситата, в случай, че подобен закон се работеше две години и през февруари приключи всичко по Закона за автомобилните транспорти, в този момент сега се внасят революционни оферти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР