В предпоследния ден от работата на 49-тото Народно събрание неговият

...
В предпоследния ден от работата на 49-тото Народно събрание неговият
Коментари Харесай

ПП-ДБ, БСП, Възраждане и ИТН отстраниха председателя на парламента Росен Желязков

В предпоследния ден от работата на 49-тото Народно заседание неговият ръководител Росен Желязков беше отхвърлен от поста си. Това стана с гласовете на досегашните сътрудници на ГЕРБ-СДС " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), както и на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН " (ИТН).

Решението беше подкрепено от 129 депутати, а „ срещу " гласоподаваха 103 от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Проектът на решение за предварително освобождение на Желязков беше импортиран и подписан през вчерашния ден от народните представители от ПП-ДБ и Българска социалистическа партия, откакто през вчерашния ден и " Възраждане " внесе такова, само че то не получи задоволително поддръжка.

Основният претекст за отстраняването на Желязков беше систематичното несъблюдение на отговорностите му като ръководител. Конкретните причини са: нарушаване при процедурата по на шефа на Здравната каса Станимир Михайлов , систематична корист с правото съгласно правилника за работа на Народно събрание и нарушавания при осъществяване на парламентарния надзор.

Според процедурите при предварително освобождение на ръководителя нов избор се създава в 14-дневен период . Дотогава то се съставлява от зам.-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно показана партия или коалиция. В случая това е Росица Кирова от ГЕРБ-СДС.

В момента обаче това е единствено условност, защото Народното събрание излиза във почивка. Преди седмица депутатите взеха решение, че ще слеят почивката за великденските празници с тази по време на предизборната акция за предварителния избор, който ще се организира при започване на юни.
Фалстарт преди отстраняването
Отстраняването на Росен Желязков се случи от втори опит, защото в началото Народното събрание не събра кворум за започване на днешното съвещание, откакто ГЕРБ и Движение за права и свободи пробваха да бойкотират и не се записаха. Заради неявяване на депутати и от други парламентарни групи, се събраха единствено 116 души, което е с 5 пет по-малко от нужните за кворум.

Заради това " Възраждане " и " ИТН " упрекнаха ПП-ДБ и Българска социалистическа партия, че в действителност пазят Желязков. В последна сметка при втория опит се записаха 125 народни представители и имаше кворум. Парламентарните групи на ГЕРБ и Движение за права и свободи също влязоха в залата, само че още веднъж не се записаха.

Дебатът преди гласуването мина в остри политически нападки и обвинявания сред ГЕРБ и ПП-ДБ, че са " мафия ".

" Честито на новата коалиция. " Възраждане " - честито, ние се отървахме от ПП-ДБ, честито на сътрудниците от Има Такъв Народ, всичките им приказки против ПП-ДБ в зала ги видяхме, несъмнено на ПП-ДБ, които си откриха нови сътрудници ", разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той добави, че партията му ще бъде " една почтена съпротива " и че се надява " в този момент народът да види всеки какво прави ". По думите му това го улеснява, тъй като " повече няма да има въпроси нито за Движение за права и свободи, нито за ПП-ДБ, нито за сглобки ".

Борисов съобщи, че ще запознае всички евроатлантически сътрудници с претекстовете към настояването за оставката.

" Никой в тази страна няма безспорна власт, някой си е повярвал, че има такава ", разяснява съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Росен Желязков беше определен за ръководител на Народното събрание с болшинство на депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които през юни 2023 година поддържаха и основаването на кабинета на Николай Денков и Мария Габриел.

Той трябваше да бъде заменен на поста по време на ротацията на премиерския пост сред Денков и Габриел, за която ГЕРБ и ПП-ДБ не реализираха единодушие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР