В предложенията на Министерствата на образованието и на траспорта за

...
В предложенията на Министерствата на образованието и на траспорта за
Коментари Харесай

Автоинструкторите видяха корупция в новата схема за обучение на шофьори

В предложенията на Министерствата на образованието и на траспорта за промени в часовете за образование на водачите ясно прозира корупционна скица, безапелационни са автоинструкторите.
Зад чиновническото решение да се усилят часовете по процедура от 31 на 42 и да паднат тези за доктрина на 14, автоинструкторите видяха прикрит претекст за повдигане на цените на шофьорските курсовете, а в обвързването на новите образователни стратегии с GPS система за надзор, за която да се заплащат такси на частна компания - бизнес скица, узаконяваща корупцията.
Това оповестиха на конференция в Българска телеграфна агенция представителите на разнообразни организации в сектора, събрали към този момент над 800 подписа против готвените от двете министерства промени, съобщи кореспондент на .
„ Този надзор, който се пробват да вкарат с GPS системата, е безспорна корупция и легализиране на корупцията, също така няма да изиграе контролираща роля “, безапелационен е учредителят и представител на Института по пътна сигурност Иво Тонев. Най-притеснителното е, че увеличението на часовете за практическо образование се обвързва с използването на GPS надзор върху инструктора като за реализирането на този надзор инструкторът и обучавания лидер ще би трябвало да заплащат такса на частна компания, съобщи той и уточни, че към този момент Автомобилна администрация е упълномощила на компания " Софйон " ЕООД да създаде идея по какъв начин да става това.
„ Защо откакто контролът на образованието е предоставен на Автомобилната администрация, се прави опит част от него да се трансферира като бизнес на частна фирма; при какви условия Автомобилната администрация е сключила контракта с тази компания за осъществяване на въпросната концепция и за какво договорът е подписан, преди да се вземе окончателното решение за измененията в образователната документи “, попита той и изнесе смущаващи данни са самата компания. „ Учредена е на 27 август 2018 година, което е по-малко от една година от датата на сключването на контракта. Седалището и адресът ѝ е същият, на който се обитава ДАИ – Благоевград “, уточни Танев и добави, че досега компанията няма наети служащи и не внася осигуровки, нямала и обществено оповестени резултати за активност в региона на пътната сигурност, образованието на водачите и IT в региона.
„ Някой в държавната администрация реши да направи бизнес мероприятие “, разяснява той и изрично съобщи, че автоинструкотрите не са съгласни с дейностите, които възнамеряват двете министерства.
От Националния автоинструкторски институт възразиха на подписаната през днешния ден от просветителния министър заповед практическите часове да се усилят на 42, макар че 80% от специалистите в работната група са били срещу. Промените, съгласно тях са препоръчани от хора, които нямат визия защо става въпрос. GPS системата записва единствено формата, само че не и наличието на образованието, означи ръководителят на Института, уверен, че сходна мярка не би могла да изиграе контролираща роля. „ Такова знамение със селфита няма на никое място “, възрази на концепцията за GPS следене на образованието и Алекси Стратиев.
Единственият метод да се решат проблемите е не с повдигане на часовете, а като се промени изпитът – неизвестен изпит – това единственият метод да има правилен изпит, т.е. този, който изпитва, да не знае кого изпитва, безапелационни са автоинстуркторите.
Механичното повдигане на часовете не е инцидентно, счита Малина Бондаренко от СБА и заподозря служителите в замисъла: „ Хем организираме добър бизнес за някого, хем споделяме на обществото – ето, стават тежки ПТП, по тази причина ние вършим това “ и изрази подозрения дали в действителност смяната ще подкрепи. Обръщайки се към министъра на превоза, тя настоя: „ Вижте си изпита и спрете да повтаряте, че не ги учим добре! Ако не желаете изпитът да бъде проба – неточност, прецизирайте го! Ние споделяме: Може пък вие да сте отговорни. Вижте си изпитващите, вижте си стандарта за изпита “.
Бондаренко даде и образци с европейски страни и изрази неразбиране за какво тук се вкарват 42 часа процедура като на никое място няма полкова доста и интерпретира позицията на държавните ни служители от двете министерства по този начин: „ Българи, вие сте по-тъпи от европейците, по тази причина ще учите 42 часа; тъпи сте, по тази причина ще ви следим по какъв начин се учите, ще следим и преподавателите и вас…. “. От СБА акцентираха и че в този момент могат да се взимат спомагателни часове процедура при нужда, както и че са склонни часовете за практическо образование да бъдат увеличени на 36, само че недоумяват за какво на 42. Ето по какъв начин Бондаренко си изяснява това решение на служителите: „ Ние като вдигнем часовете, като вкараме GPS системата и стане по-скъп курса, вие ще си мълчите “ и незабавно им даде отговора на СБА: „ Но ние не желаеме. Благодаря “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР